Blev mycket förvånad över Rakel Lennartssons ledare i nr 16 under rubriken ”På jakt efter politikens själ”.
I grunden är det en bra artikel! Men jag reagerade på att ledarskribenten antingen har missat det lilla förledet ”ny-” framför liberalismen och då är det ju bara en felskrivning som kan korrigeras med en enkel rättelse, men är det så att hon lever med föreställningen att liberalismen är en materialistisk ideologi (som marxismen och socialismen) handlar det om en okunskap som är besvärande för er på ledarsidan.
I grunden idealistiska ideologier
Det är sant att nyliberalismen är en materialistisk ideologi, med sina kopplingar till den så kallade Chicagoskolan inom nationalekonomin, med företrädare som Milton Friedman, Fredrich Hayek och Gary Becker med flera, men vare sig den ursprungliga liberalismen med Adam Smith och John Stuart Mill eller dagens socialliberalism är materialistiska ideologier. De är i grunden och i praxis idealistiska ideologier, som hävdar att det är idéerna och inte materialismens produktionssätt och produktivkrafter som styr ideologin. Detta framgår i vilket vetenskapshistoriskt och filosofihistoriskt standardverk som helst.
Agne Furingsten
Svar direkt: Inte heller liberalismen är skyddad från materialismens klor
Det stämmer. Liberalismen är inte en i grunden materialistisk ideologi. Däremot har liberalismen, menar jag, utvecklats till att bli en materialistisk ideologi i det att äganderätten och den fria marknaden getts grundläggande betydelse, vilket bidragit starkt till att ekonomismen brett ut sig, inte minst i Sverige.
Liberalismen innehåller så många strömningar. Socialliberalerna är tyvärr tämligen marginaliserade i dagens Sverige och etiketten nyliberal tror jag oftare används om någon annan; mer sällan kallar sig någon själv för nyliberal. Jag noterar att Timbro exempelvis kallar sig för marknadsliberal tankesmedja.
Marknadstänkandet och synen på människan som främst styrd av ekonomiska incitament är dessvärre framträdande hos alla partier som i dagens Sverige kallar sig för liberala. I andra grundläggande frågor kan de hamna i helt olika läger, vilket den senaste valrörelsen visade. Men en ekonomistisk och materialistisk syn på människan och samhället tycks vara den minsta gemensamma nämnaren för liberaler i dag.
Däremot var det slarvigt av mig att skriva att liberalismen är en i grunden materialistisk ideologi. Jag borde skrivit att även liberalismen, beklagligt nog, har utvecklats till att bli en materialistisk ideologi (där penningen blivit nästan alltings mått).
Jag tackar för att jag fick möjlighet att utveckla hur jag tänker och välkomnar fortsatt diskussion i ämnet. Vårt gemensamma intresse torde vara att förstå varför samhället blivit som det blivit och vilka grundläggande idéer och föreställningar om människan som drivit samhället i den riktningen. Ingen vore gladare än jag om Sändarens ledarsida tillsammans med läsarna kunde formulera en socialliberal politik för framtiden!
Rakel Lennartsson
LÄGG TILL NY KOMMENTAR