Equmeniakyrkan har tagit ett lovvärt initiativ då man låtit ett seriöst företag, Enkätfabriken, göra en undersökning bland medlemsförsamlingar.
Det finns alltid olika åsikter och tolkningar om undersökningar av denna typ. Vi bör kunna vara överens om att undersökningen åskådliggör en kyrka som har problem.
Det är dock ingen naturlag att vår kyrka stadigt krymper. Det är en följd av vad vi i kyrkan gjort och inte gjort! Och framtiden beror på vad vi gör och inte gör. Nu. Vi kan vara absolut säkra på att detta innebär förändring, oavsett om vi vill eller inte.
Obsoleta arbetssätt
Församlingarna upplever att deras största problem är att de är åldrande. Det betyder inte bara äldre människor utan alltför ofta också obsoleta arbetssätt och idéer.
”Nyckeln till överlevnad är att förstå att man gått vilse” skriver Rebecca Solnit i sin bok Gå vilse. En fälthandbok. Undersökningen visar att vi är vilsna.
Fyra tankar som kanske kan vara till hjälp att hitta rätt:
- Fundera på kyrkans centrala och unika kallelse. Kan den vara annat än Joh. 3:16? Och att detta får konsekvenser.
- Skapa en enkel struktur, gärna i flera steg, för hur man ger människor som finns i eller nära församlingen möjlighet att komma till tro och bli medlem i församlingen.
- Våra församlingar har en större kontaktyta än vad man tror. När jag år 2019 (innan pandemin) analyserade hur många som besökte min hemförsamlings kyrka varje vecka så kunde vi något förvånande konstatera att det var nästan 1 000 personer. Man kan ju dessutom fundera på deras nätverk och kontaktyta…
- Ta till vara på de digitala möjligheter som präglar vårt digitala samhälle. Både nu och i framtiden.
Den tydligaste slutsatsen rapporten visar är behovet av unga och av att förmedla tron vidare till unga.
Enligt en undersökning genomförd av SCB spenderar 68 procent av ungdomarna i Sverige mellan 16 och 19 år över tre timmar per dag framför skärmen.
Lär av de framgångsrika. De finns kyrkor/församlingar i Sverige och världen som går framåt. Vad kan vi lära dessa? Det behöver inte handla om teologi utan om öppenhet, nyfikenhet, organisation, kommunikation, förändringsbenägenhet, personlig utveckling med mera.
Gör användbar analys
Det bästa sättet att bistå församlingarna är att hjälpa till med att göra en användbar analys. Att se och vidkännas sakläget, förändra och växa.
Både kunskap och förmåga att gå vidare finns oväntat ofta i den egna församlingen. Samtala exempelvis med ungdomarna om sociala media och inse vilken stor kompetens församlingen har tillgång till.
Lars Ericson
Göteborg
LÄGG TILL NY KOMMENTAR