I Tidöavtalet har angreppen på asylsökande och flyktingar blivit tydligt. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alla är överens om att integrationen behöver stärkas. Men i Tidöavtalet presenterar den nya regeringen inget sådant, bara en serie av förslag för att ytterligare skärpa den flyktingpolitik som redan är skärpt sedan 2015 och ytterligare inskränka de rättigheter som redan är inskränkta.
Regeringen framställer invandringen som Sveriges största problem, under brinnande klimatkris, krig i närområdet, elkris och en just överstånden pandemi. Hur ska folkhemmet försvaras med en regering som misstänkliggör en så stor del av folket?
Lång rad skärpningar
När den nya migrationsministern ska försvara politiken så framställer hon antalet asylsökande till Sverige som systemhotande och upprepar att 163 000 sökte asyl 2015. Men hon säger inte att den förra regeringen sedan dess redan infört en lång rad skärpningar för asylsökande och deras familjer. Hon säger inte att EU:s gränspolitik redan minskat antalet asylsökande till en bråkdel av 2015. Förra året sökte 11 000 personer asyl i Sverige, inte 163 000. Migrationsministern berättar inte heller att de flesta som söker asyl får avslag.
Splittra fler familjer
I Tidöavtalet har angreppen på asylsökande och flyktingar blivit tydligt. Vi ser ingen förklaring till att regeringen vill splittra fler familjer, återkalla uppehållstillstånd och utvisa människor som redan fått skydd – bara för att det kanske går. Nu pratar vi inte om kriminella, utan om vem som helst som fått ett uppehållstillstånd i Sverige, studerar, arbetar och bidrar – ja, det gör ju faktiskt de allra flesta, många i branscher där behoven är enorma. Att ändå vilja bli av med så många som möjligt är inget annat än främlingsfientlighet.
Att tvingas fly och börja om i ett avlägset land är svårt. När regeringen säger åt dig att du aldrig kommer att få stanna permanent och samtidigt straffar dig för att du inte är integrerad så kommer det att bli svårare att vara ny i Sverige. Det kommer att gå sämre för många människor.
Det förslag som allra tydligast försvårar integrationen är förslaget att inrätta trancitcenter där alla asylsökande ska bo i väntan på beslut om uppehållstillstånd. Och de ska om möjligt bekosta sin vistelse själva. Hur ska integration vara möjlig när de isoleras från civilsamhället? I dag får många asylsökande hjälp med integrationen bland annat genom att delta i språkcaféer.
Komma in i arbetslivet
Ett annat förslag som försvårar integrationen är att man vill begränsa möjligheten för asylsökande att kunna arbeta under tiden de väntar på uppehållstillstånd. Men hur ska integration vara möjlig när man inte får en chans att komma in i arbetslivet?
Vi vet att förslagen i Tidöavtalet är reella och skrämmande för många. Men vi vill tala om för alla som känner sig hotade att dessa förslag inte har blivit lag än. Det tar tid att stifta lagar och det kommer att bli strid om de här förslagen. Många kommer att protestera. En del av förslagen kommer inte att kunna genomföras därför att de strider mot EU:s lagar och mot internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Det är ändå allvar, just därför behöver vi protestera innan förslagen blivit verklighet.
Bengt Sandqvist
medlem i Flyktinggruppernas riksråd, flykingansvarig Ansgarsförsamlingen
Västerås
LÄGG TILL NY KOMMENTAR