Bild från kyrkokonferensen i Gävle 2018. Foto: Lars Rindeskog
Stort tack för en fantastisk kyrkokonferens i Helsingborg!
Tack till presidiet! Tack till er som skickat in motioner! Tack till alla er andra ombud! Sist, men ingalunda minst, tack till alla er som ordnade med allt det praktiska inför och under konferensen!
Jag är så glad att jag har fått vara med och lära mig mer om hur man kan använda konsensusmodellen. Ett alldeles utmärkt exempel på att en röst av 529 kan göra skillnad fick vi när vi gick till beslut om motion nr 4 om formulerad vetenskapssyn och studiematerial.
Liten text på hemsidan
Presidiet föreslog att vi skulle fatta beslut om att en formulering som finns under ”Frågor och svar” på Equmeniakyrkans hemsida. Andreas Möller, Valsätrakyrkan i Uppsala, gick då fram och förklarade för oss övriga 528 ombud, det orimliga i att helt plötsligt fatta beslut i kyrkokonferensen om en liten text på vår hemsida.
Vi har fattat beslut om vår teologiska grund, men vi kan inte som kyrkokonferens besluta om alla möjliga texter på vår hemsida. Det skulle göra allting alldeles för tungrott. Vi andra förstod genast den invändningen och det blev inget beslut om just den texten. Den står dock kvar på hemsidan och förtjänar att läsas. Tack Andreas!
Utbildning i konsensusmodellen
Efter att ha blivit så inspirerad i Helsingborg tror jag att vi i våra församlingar skulle må väldigt väl om vi i högre grad skulle kunna fatta beslut i enlighet med konsensusmodellen. För att kunna göra det behöver vi utbildning. En typ av utbildning är förstås att delta som ombud på kyrkokonferensen. Jag tror dock att vi behöver utbilda oss mer för att vi ska våga börja använda oss av modellen vid våra församlingsmöten.
Mitt förslag blir därför att sådana utbildningar anordnas. De kan säkerligen vara digitala och på så sätt deltagare från hela landet.
Under kyrkokonferensen blir det så tydligt att det är en stor fördel att presidiet inte tillhör kyrkostyrelsen. När flera av vår kyrkas medlemmar fått utbildning i att leda möten enligt konsensusmodellen tror jag att det skulle vara ypperligt om närliggande församlingar skulle kunna hjälpa varandra när man ska fatta beslut i svårare frågor. Då kan några personer från grannförsamlingen agera presidium och på så sätt kan de säkert på ett bättre sätt fånga upp olika röster och till slut formulera ett bättre förslag till beslut, jämfört med om personer i den egna församlingens ledning agerar presidium.
Staffan Östman
Equmeniakyrkan Närkes Kil
LÄGG TILL NY KOMMENTAR