Det står fortfarande ett fönster på glänt för att hejda, stoppa och vända den ödesmättade utvecklingen. Foto: Getty
Ska planeten orka försörja oss och kommande generationer – med mat, vatten, råvaror och ett fungerande ekosystem?
Forskarna svarar med två besked om framtiden:
Det ena är ett beskt scenario vi måste lära oss förstå:
Världssamfundet har nu överskridit sex av de nio planetära gränser vetenskapen identifierat som grunden för ett långsiktigt hållbart mänskligt liv på Jorden. Fortsätter vi som hittills – att hetta upp hav och luft och tunna ut den biologiska mångfalden – riskerar vi utlösa de skadliga och sannolikt oåterkalleliga kaskadeffekter som klimatexperterna länge varnat för. Och som kan göra delar av planeten obeboelig för människor.
Det andra scenariot är mer hoppfullt:
Det står fortfarande ett fönster på glänt för att hejda, stoppa och vända denna ödesmättade utveckling. En omställning har glädjande nog påbörjats men går på tok för långsamt; vi ser det i vårt land men framför allt på global skala. Det är akut bråttom att implementera resurseffektiv och förnybar teknik, att förnya institutioner och sociala mönster och att få till djärva, framåtblickande visioner för politik och näringsliv.
Hoppfull samhällsutveckling
Vi är givetvis inte motståndare till en sund ekonomisk utveckling. Men världen, Sverige, vi alla, måste göra upp med ”det ohållbara tillväxtevangeliet”. Samtidigt som människors längtan efter ett rikare liv utan tärande materiell konsumtion främjas – och därmed en tryggare, mer rättvis och hoppfull samhällsutveckling.
Temat för Förbundet Kristen humanisms sommarmöte 2023 på Geijerskolan i Ransäter, har varit ”En kultur för nya berättelser”. Vi har låtit oss inspireras av filosofer, teologer och samhällsforskare från då och nu, och givetvis av Selma Lagerlöf. Vi har också djupborrat i frågan om vår tids behov av en ny, lockande ”berättelse” om hur en mer hållbar och solidarisk framtid kan formas på vår sköna men ack så hotade planet.
Gemensam kurs
Varje nation, varje kultur och religion har ett ansvar att bidra med konstruktiva delberättelser i denna stora utmaning. Mångfald anbefalles – men mänskligheten måste också samla sig till en gemensam kurs bort från avgrunden. Detta är fortfarande möjligt; inget uppdrag kan vara större! Verktygen heter internationellt samarbete, forskning, folkbildning, konst, litteratur, musik, andlighet, utbildning, teknikutveckling, demokrati, ekonomiskt omtänkande.
Förbundet Kristen humanism menar att Sverige är i stort behov av politiska och andra ledargestalter som djärvt och övertygande talar om och pläderar för en sådan ”berättelse” – och bidrar till att förverkliga den!
Vi är övertygade om att det finns en potential för detta i våra politiska partier.
Vi oroar oss samtidigt för den politik vi nu sett växa fram – med dramatiskt sänkta klimatambitioner, halvering av budgeten för naturvård och biologisk mångfald, minskat internationellt bistånd och lägre anslag till folkbildning. Detta i en tid när kraftfulla åtgärder är akut brådskande!
Vi protesterar kraftfullt mot de beslut som regeringen och Sverigedemokraterna fattat i dessa frågor, som för oss är existentiella. Vi kommer därför också att uppmana alla andra goda krafter att kräva skyndsam omprövning av denna politik.
Vi gör det som kristna humanister, i vetskap om den stora majoritet av svenska folket som i varje opinionsmätning står upp för en radikal klimatpolitik och en målmedveten grön samhällsomställning.
Bo Forsberg
Diakonias före detta generalskreterare
Stefan Edman
ordförande biolog, författare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR