Dödlig attack mot syrisk kopia av Hagia Sofia

Detta är den riktiga Hagia Sofia i Istanbul, som sedan 2020 nyttjas som moské men som uppfördes som en kyrka. Sändaren har inte rättigheter att visa bilder på kyrkan i nordvästra Syrien. Foto: Emrah Gurel

En kyrkoinvigning i norra Syrien slutade i ett blodbad.

Den militära attacken på kyrkan är bara ett tecken på det spända läget i området, där Turkiet och Ryssland kämpar om inflytande.

I den grekisk-ortodoxa byn Al-Suqaylabiyah i nordvästra Syrien hade man samlats för att inviga en mindre kopia av Hagia Sofia, den väldiga kyrka som uppfördes på 500-talet i Konstantinopel, men som efter Bysans fall omvandlades till moské för att under 1900-talet bli museum.

När den turkiske presidenten Erdogan lät återinviga Haga Sofia som moské skapade det stor förbittring i den ortodoxa världen. Kopian i Syrien var ett svar på Turkiets vägval.

Rysk militär vid kyrkinvigningen

Under ceremonin i söndags attackerades kyrkan av raketer eller en missil. Enligt Catholic News Agency dödades minst en person och tolv skadades. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret, men misstankarna riktas mot jihadistiska grupperingar som stöds av Turkiet. Den grekisk-ortodoxe patriarken Johannes X kallade det för en feg terroristattack.

På plats under invigningen fanns representanter från den ryska militären. Enligt den katolska nyhetsbyrån Fides hade ryska officerare från den närliggande militärbasen utanför Latakia gett sin välsignelse och sitt stöd till projektet. Även representanter från den ryska duman ska ha stöttat kyrkbygget.

Kristna får ryskt stöd

Rysslands engagemang i Syrien har varit avgörande för att vända krigslyckan för den syriska regimen, och Ryssland har också profilerat sig som beskyddare av regionens utsatta kristna befolkning. I en tidigare intervju med Sändaren har Michael Hjälm, som är rektor för Sankt Ignatios folkhögskola och biträdande rektor vid Enskilda högskolan, sagt att det är: ”bara Ryssland som erbjudit de kristna, som varit ganska hårt ansatta av islamisterna, skydd. Det handlar om de kristnas egen överlevnad.”

Attacken visar också hur spänd situationen är i norra Syrien. Turkiet gör ingen hemlighet av att man vill utöka sitt inflytande och sin buffertzon för att motverka kurdiska beväpnade grupper. Detta är något som Ryssland motsätter sig, men det utdragna kriget i Ukraina dränerar de ryska resurserna och kan tvinga Ryssland att acceptera att Turkiet kontrollerar mer av syriskt territorium.

Fakta: Kriget i Syrien

Inbördeskriget i Syrien startade efter att den syriska regimen slog ner de folkliga protesterna under den arabiska våren 2011. Omkring en halv miljon människor har dödats enligt Syriska människorättsobservatoriet. Den syriske presidenten Bashar al-Assad har, mycket tack vare stödet från Ryssland, kontroll över stora delar av landet.

Taggar:

Mellanöstern

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

KOMMENTARER

 

Till minne