Ska partierna leva som de lär?

Magnus Hagevi

Budgettider. I sin budgetproposition lanserar ­­­Tidö­regeringen skattesänkningar och en stor ökning av försvarsutgifterna. Båda budgetförändringarna rör sig om mångmiljardbelopp. 

Något det inte satsas på är statens bistånd till fattiga länder. I stället för en uppräkning med prisstegringar för att statens bistånd till fattiga länder ska matcha målet med en procent av BNI sänks stödet till de fattiga länderna med tre miljarder kronor. Besparingen av biståndet till fattiga länder paras med en ökad och kostsam byråkratisering av hur staten fördelar det bistånd som förmedlas av icke-statliga aktörer. 

Finns uppenbarligen en misstänksamhet

Regeringen verkar misstro och vill öka kontrollen av de biståndsorganisationer i civilsamhället som har upparbetade kontakter på fältet i de fattiga länderna. Går verkligen pengarna till det de ska? Är Diakonia och andra kyrkliga biståndsorganisationer effektiva? Det finns uppenbarligen en misstänksamhet mot civilsamhällets förmåga att hjälpa människor i fattiga länder. 
En utgift som Tidö-partierna inte minskat är det skattefinansierade partistödet. Vid sidan av det statliga partistödet får partierna kommunalt och regionalt partistöd. Totalt uppgår partistödet till nästan 1,5 miljarder kronor om året. 
Det går att diskutera om det är en rimlig nivå. Som jämförelse kan nämnas att statens stöd till trossamfund enligt statsbudgeten är 0,087 miljarder kronor. Var får medborgarna mest för pengarna? 
Det är länge sedan partierna finansierades med medlems­avgifter eller gåvor. Till viss del är Centerpartiet och Social­demokraterna två undantag. Båda partierna har inkomster som andra partier inte har. Centerpartiet sägs vara Europas ­rikaste parti och lever gott på medel från försäljningen av sin tidningskoncern 2005. Socialdemokraterna redovisar lotteriinkomster som 2022 uppgick till drygt 132 miljoner kronor. 

Callcenter i Barcelona

Socialdemokraternas lotteriverksamhet har ifrågasatts av Tidöpartierna som vill förbjuda den. En del kanske tror att förbudsförslaget kom efter skandalen med Socialdemokraternas lotteriförsäljning. Det har visat sig att det inte är partimedlemmarna som säljer lotter på olika torg runt om i landet. I stället har Social­demokraterna städslat ett callcenter i Barcelona som inriktat sig på att lura äldre, gärna förvirrade, människor att köpa lotter. 
Detta är förkastligt. Men det var inte därför Tidöpartierna ville förbjuda Socialdemokraternas lotteri. Kritiken mot lotteriförsäljningen var att den var orättvis då de andra partierna inte hade sådana inkomster. 
Här gäller det att ha två ­tankar i huvudet samtidigt. För det första: Inga lotter ska säljas med skumraskmetoder, det gäller även Socialdemokraterna. 

En sund tanke

För det andra: Att Social­demokraterna och andra partier arbetar för att själva finansiera sin verksamhet är bra. Det är en sund tanke att det främst är partierna som har ansvar för sina egna inkomster och inte skattebetalarna. 
Ett problem med finansieringen av partierna är att de endast behöver redovisa sina inkomster, men inte hur de använder de skattefinansierade bidragen. Tidöpartierna har inte fört över sitt kritiska förhållningssätt gentemot civilsamhället till hur de själva handskas med sitt givmilda skattefinansierade parti­stöd. 
Utifrån regeringens egen retorik kan det finnas skäl att se över det givmilda skattefinansierade partistödet. Här finns det utrymme för besparingar. Det är ­skäligt att partierna redovisar vad de gör med skattebetalarnas pengar. De ska inte användas till vad som helst. Det är också befogat att partierna som vill ta del av skattefinansierat stöd granskas utifrån viktiga demokratikrav.

Magnus Hagevi

0 Kommentarer

KOMMENTARER

 

Till minne