Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson håller en pressträff för att presentera nya energipolitiska förslag. Foto: Fredrik Sandberg
Moderaterna vill sänka elkostnaderna genom att ta från biståndet. Det möter protester.
Elpriserna väntas slå rekord i vinter, åtminstone för dem som bor i södra och mellersta Sverige. Moderaterna vill nu införa ett tillfälligt högkostnadsskydd som innebär att om priset stiger över en i dagsläget inte specificerad nivå så ska staten stå för större delen av den överskjutande kostnaden. Enligt ett kortfattat PM så beräknas detta kosta 15 miljarder kronor, och det ska bland annat finansieras genom att tillfälligt slopa BNI-justeringen av biståndet.
Sämsta tidpunkten
Åsa Thomasson är policysamordnare på Concord Sverige, som är en plattform för svenska biståndsorganisationer, och hon är kritisk till att på detta sätt ta pengar från biståndet.
- Det är sämsta tänkbara tidpunkt att komma med ett förslag om att minska biståndet. Efter pandemin och under Ukrainakriget är det viktigare än någonsin att Sverige står för en långsiktigt tryggad nivå på biståndet. Fattigdomen har ökat efter pandemin och vi har en snabbt accelererande klimatkris, säger hon.
Den socialdemokratiska regeringen valde att ta medel ur biståndsbudgeten för att finansiera mottagningen av ukrainska flyktingar. Åsa Thomasson menar att det fick flera negativa effekter, bland annat gjorde det svårt att planera verksamheten och redan startade projekt fick avbrytas eller bantas.
- Man slänger in käppar i hjulet och förstör redan gjorda investeringar, säger hon.
Ser ni en utveckling där politiker gärna tar ur biståndsbudgeten till annat?
- Vi har sett olyckliga exempel på det, men jag hoppas absolut inte att det blir en trend. Det finns tack och lov också ett starkt engagemang från många av riksdagspartierna för att Sverige ska vara en ledare internationellt när det gäller bistånd och hållbar utveckling.
En av Moderaternas pressekreterare svarar Sändaren att den viktigaste delen av finansieringen av högkostnadsskyddet är att de vinster som Vattenfall och Svenska kraftnät gör ska gå tillbaka till konsumenterna, men att även biståndet är en del.
- Eftersom BNI har utvecklats snabbare än vad som förutsågs hösten 2021 kommer biståndet inte nå upp till enprocentsmålet om inte nya pengar tillförs. De partier som står bakom enprocentsmålet kommer att behöva skjuta till ett par miljarder troligen för att nå målet. Dessa pengar vill vi istället använda för att finansiera högkostnadsskyddet, skriver Hanna Strömberg.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR