Diakoniaprofil får ärofyllt pris

Magnus Walan med bilder från tiden i Syd-Afrika. Foto: Mikael M Johansson

Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, får ärofyllt pris till minne av mördade människorättskämpen Zaida Catalán.

- Det är oerhört hedrande, säger han.

Priset, som instiftats av Grön Ungdom, där Zaida Catalan tidigare också var språkrör, tilldelas någon som genom sin handling bland annat visar på stort mod. Och därtill kämpat för en bättre och fredligare värld, samt handlat på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalán skulle beundrat. 

Bland tidigare mottagare märks Maria Teresa Rivera, Nina Rung och Magda Gad.

Zaida Catalán. Foto: TT

Magnus Walan tilldelas enligt ett pressmeddelande priset för sin långa kamp för mänskliga rättigheter". 

"Under folkrörelsen mot apartheidregimen i Sydafrika var Walan en självklar röst, som trots att han blev hotad och tagen av sydafrikansk polis aldrig gav upp kampen.”, står det vidare.

Oerhört hedrad

– Det är oerhört hedrande att få ta emot ett så viktigt pris. Zaida Catalán var och förblir en förebild för mig och många andra. Hon symboliserar kampen för att modigt försvara mänskliga rättigheter även i de svåraste av sammanhang. Det är viktigare idag än någonsin, när allt fler människor som försvarar sina rättigheter hotas världen över”, säger Magnus Walan i PM:et.

Magnus har tidigare också samarbetat med Zaida.

"För femton år sedan reste Zaida Catalán och Magnus tillsammans till Israel och Palestina, där Zaida senare kom att arbeta som jämställdhetsexpert utsänd av Folke Bernadotte Akademin. Vi är väldigt stolta över att ge Magnus Walan priset i Zaida Cataláns minne för hans envisa och fortsatta kamp för mänsklig värdighet och en rimligare värld",skriver juryn.

På Diakonia sedan 1995

Magnus Walan arbetar sedan 1995 på Diakonia som senior policyrådgivare, med särskilt fokus på bistånd, och att säkerställa att biståndet är effektivt och utgår från mottagarens behov samt stärker människor som organiserar sig för jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Zaida Catalan själv kämpade in i det sista för MR-frågor, när hon kidnappades och mördades udner en vistelse i DR Kongo 2017.

Prisjuryn består av:
Gustav Fridolin, f.d. utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet och Grön Ungdom, bland annat tillsammans med Zaida
Anders Wallner, f.d. partisekreterare och vän till Zaida Catalán
Lina Ploug, f.d ordförande för ROKS och vän till Zaida Catalán
Grön Ungdoms språkrör

Fakta: Juryns motivering i sin helhet

När Sydafrika höll sitt första demokratiska val i april för 30 år sedan var vår pristagare på ANC:s valvaka. Han hade tänkt åka hem till Sverige tidigare under dagen då han inte stod på den internationella gästlistan, men när Thabo Mbeki hörde det förklarade han: ”men du står ju på vår lista”! Vår pristagare var en självklar del i arbetet mot apartheid, en av de mest omfattande kampanjerna i svensk folkrörelsehistoria. Årets pristagare är Magnus Walan.
 
Magnus hade förmedlat information mellan rörelsen i exil och kampen i Sydafrika. Han hade smugglat ut foton så att världen skulle se regimens grymheter. Han hade blivit hotad och tagen av sydafrikansk polis, men gav aldrig upp arbetet för solidaritet och mänskliga rättigheter.
 
Magnus aktivism har sedan fortsatt med aldrig sinande kraft och människokärlek. Magnus har arbetat oförtrutet för mänskliga rättigheter, fred och kvinnors rättigheter i Kambodja, Guatemala, Myanmar och Zimbabwe. Idag synliggör Magnus den israeliska ockupationens brutalitet och skapar rum för möten mellan israeliska, palestinska och svenska människorättsförsvarare.

För femton år sedan reste Zaida Catalán och Magnus tillsammans till Israel och Palestina, där Zaida senare kom att arbeta som jämställdhetsexpert utsänd av Folke Bernadotte Akademin. Vi är väldigt stolta över att ge Magnus Walan priset i Zaida Cataláns minne för hans envisa och fortsatta kamp för mänsklig värdighet och en rimligare värld.​

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA