2 000 på dans när Equmeniaförsamlingar firar sommaren

Alla de klassiska danserna stod på programmet i Gräfsnäs midsommarfirande. Foto: Anna Hagnell

En midsommarafton i en slottsruin kan faktiskt vara alldeles, alldeles underbar. När Equmeniakyrkor utanför Alingsås arrangerar midsommarfest så lockar det tusentals. 

Dikena fullkomligt skummar av prästkragar längs sjön Anten, på väg till Gräfsnäs. Detta är en sann väg för sommarutflykt, med poetiskt vackra omgivningar. I slottsparken och i den gamla slottsruinen, där fordom Gustav Vasa själv fann sig en drottning, hålls många aktiviteter under sommarhalvåret. Men just på midsommarafton är det Equmeniaförsamlingar som arrangerar firandet sedan snart 60 år.

– I år har vi i Gräfsnäs extra mycket att göra eftersom vi också håller på att bygga ut och renovera kyrkan. Men vi vill inte släppa det här arrangemanget. Vi bjuder på ett fint och nyktert firande dit alla kan komma och fira tillsammans. Och borggården är ju som gjord för en sån här fest, säger Cia Persson, som är midsommaransvarig, och slår ut med handen mot folkmassan som börjar tätna.

– Nu blir det snart kö på bron över vallgraven, när dansen ska börja, konstaterar hon som firat de flesta av sitt livs midsomrar här.

Cia Persson, ansvarig Gräfsnäs midsommarfirande. Foto: Anna Hagnell

Det doftar våfflor i slottet

Numera är det ett samarrangemang med församlingarna i Magra, Nossebro och Gräfsnäs-Sollebrunn. Dagen före midsommarafton var de 45 personer här för att bygga scenen och allt annat som skulle på plats. Inne i själva slottet luktar det våfflor och här har de rutinerade arrangörerna dukat upp en lång serveringsdisk med godsaker som ska passa alla smaker. Inne på borggården och på de omgärdande murarna är picknickfiltarna utbredda och folk dukar upp till fest.
Mormor Monica Olsson från Alingsås har slagit på stort och har med sig riktigt porslin och linneduk.

– Det är roligt att göra det lite extra fint på midsommar och duka upp så här, säger hon som just bjudit barnbarnen Liv och Dag Söderberg på mat, tillsammans med deras mamma Maria och morfar Björn.

Kransen och stången är viktigast på midsommar, kommer de fram till. Och jordgubbarna. Men på porslinet serverades pizza, vilket alla verkar nöjda med.

– Det är så fin stämning här. Vänligt, liksom, tycker Maria Söderberg.

Midsommarstången reses av rutinerade arrangörer. Foto: Anna Hagnell

Både nya och gamla svenskar dansar

När dansen inleds blir det en ring, två, tre, fyra innan alla entusiastiska dansare får plats. Alla de klassiska sommarlekarna hinns med, Små grodorna, Prästens lilla kråka och Tre små gummor. På en stor filt sitter mamma Majeda Al Azloum med sin väninna och deras barn och familjer. I mitten ligger en färgglad hög med frukt och hon bjuder på hembakta kakor med dadelfyllning. 

– Vi har kommit hit i alla år som vi bott i Sverige. Det är så fint här. Riktig glädje, glädjespridande, ler hon stort.

En enda folkdräkt syns i folkmängden, midsommarkransarna är inte så många och Sverige presenterar sig med små grodor. Vad tänker en syrier om den svenska kulturen då?

– Det är ju barnsånger, det hör man. Det är så himla fint att ha en dag att fira sommaren här i Sverige. Det skulle vi inte kunna ha i Syrien för då hade vi fått fira hela tiden, skrattar Somar Qashou som försöker binda en blomsterkrans utan tråd. 

Majedas dotter Ribal, som just tagit studenten, har aldrig vågat sig på dans kring stången. I år hade hon en krans som villkor för att våga sig in i ringen och kanske blir Somars krans klar så hon hinner till Raketen på slutet.

Fedja Zunic firar gärna midsommar. Foto: Anna Hagnell

Kärlek i luften

Fedja Zuric är en annan entusiastisk besökare som kommer gående nerifrån sjön med en alldeles nybunden krans. Hans leende går från öra till öra under de imponerande blomstren.

– Det är så mycket kärlek i luften. Det känns nästan symboliskt att det dåliga vädret vände just idag, säger Fedja samtidigt som döttrarna och deras kusiner hjular uppe på muren samtidigt som dansen går härliga nedanför.

Cia gör en utryckning från våffelstekandet till att vara moster Ingeborg i dansen. Med snabba klädombyten visar hon hur hatten, muffen och kjolen ska svaja, så att alla i ringen ska förstå rörelserna.

Färggrann picknick hade Majeda Al Mazloum, med väninna och dottern Ribal när familjerna samlade på en filt på borggården. Foto: Anna Hagnell

Ideella ställer upp

En stund senare är dansen över. Folk troppar åter av över bron men mängder av barn rusar fram till scenen där barnteatern tar vid. Skådespelarna fångar åskådarna som förefaller vara helt med på det musikaliska dramat. I ett tält hjälper nioårige Olle Evaldsson ljudteknikern Anton Brodén att ratta ljudet – med stor entusiasm. Han är fjärde generationen arrangörer och han har väntat ivrigt i många, många veckor på den här kvällen.

– Jag tror att jag kommer ta över ljudet sen när jag blir äldre, förkunnar han.

Firandet fortsätter hela kvällen, med särskild dans för ungdomar lite senare, innan allt avslutas med en andakt i den rosa midsommarnatten.

– Det allra gottigaste med ett sånt här firande är att det finns ganska få mötesplatser idag där alla generationer och olika kulturer träffas bara för att fira att nu är det sommar och vi är glada. Det också ett sätt att vara kyrka, fastslår Cia.

Populärt firande. Foto: Anna Hagnell

Midsommarfirande för alla åldrar, riktig rock’n’roll blev det senare på kvällen med Emil Hermansson, Casper Fridfelt, Edvin Wik, Waldemar Haraldsson och Johan Poulsen. Foto: Anna Hagnell

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne