Per Vikström, kreditchef på Sparbanken Alingsås
Finansiering är förstås en springande punkt när en församling vill renovera sin kyrka. Kreditchef Pehr Vikström på Sparbanken Alingsås ger sina bästa tips.
Vad är det första man ska göra som församling när man överväger en större renovering?
– Allra viktigast är att investeringen är väl förankrad bland medlemmarna. Man behöver göra en kostnadskalkyl och beräkna hur den ska finansieras. Det behöver också finnas utrymme för eventuella merkostnader och kostnadsökningar.
I vilket läge kontaktar man sin bank?
– Så tidigt som möjligt! Då kan vi i samtal diskutera olika finansieringsalternativ.
Det banken vill veta är den beräknade investeringskostnaden, möjliga säkerheter, tänkt avbetalningstid ifall det är aktuellt att söka lån och om kassaflödet stödjer att lånet kan återbetalas.
Dessutom vill vi veta saker som hur församlingens egen insats i investeringen ska gå till och en rad andra faktorer.
Tar banken hänsyn till saker som ideellt arbete och medlemmars löftesgåvor?
– Ja, det är absolut tänkbart. Då frånräknas det lånebehovet. Till vad och när alternativ kring lån och självfinansiering är bäst, är en avvägning från fall till fall.
Vad får banken att tveka i fråga om lån?
– Det första vi tittar på är återbetalningsförmågan. Bedöms den som alltför svag så kan banken inte bevilja lån. Men är allt i sin ordning kan församlingen få ett lånelöfte, liknande det privatpersoner kan få.
Vilket är dina bästa råd i övrigt?
– Överväg investeringen väldigt noga. Motsvarar kostnaden den nytta man har tänkt sig? Fundera igenom vilka alternativ som finns till investeringen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR