Biskopsprotest mot glasspinne i Karlstad

Hotell i Karlstad

Karlstadbiskopen Sören Dalevi är kritisk till det planerade 100 meter höga trähotellet i centrala stan. Foto: Pressbild

En 100 meter hög glasspinne. Så beskriver biskop Sören Dalevi hotellet som kan pryda Karlstads stads­siluett i framtiden. ”Det får stå för honom”, säger planchefen på Karlstads kommun. 

Det är en norsk miljardär som har designat den 100 meter höga träbyggnaden som kan komma att konstrueras precis vid rondellen intill Bibliotekshuset i Karlstad. Hotellkungen Petter Stordalen, ska driva hotellet, är tanken.
Inget är beslutat ännu. Kommunen har bjudit in till samråd där Karlstad stift hörde till dem som höjde rösten, vilket P4 Värmland var först att rapportera om. 

"Kommer påverka stadens silhuett"

– Vi är förvånade. I kommunens kulturmiljöprogram beskrivs miljön i just denna del av Karlstad som särskilt värdefull. Att då slänga upp en 100 meter hög ”glasspinne” i ett grönområde och tro att det inte kommer att påverka kulturmiljön håller nog ingen med om. Det kommer utan tvekan att påverka stadens siluett, säger Dalevi till Kyrkans Tidning. 
Biskopen poängterar att det är stiftets uppfattning han uttrycker. Stiftet ser oroligt på att den ”fyrkantiga träkuben” kan komma att skymma domkyrkan som tornar upp sig vid området Sandgrund i Karlstad. 
Jonas Zetterberg, planchef på Karlstads kommun, tror att det nya trähotellet kan komma att påverka stadsbilden positivt. 
– Det blir ett nytt inslag i stadsbilden och det man vill spegla i arbetet är konstens roll i träbyggnaden. Materialet ska vara lokalproducerat och tillverkat i Grums och på fabriker runt om i Värmland. Det ska visa på Karlstad som träbyggnadsstad, säger han. 

Vet en norsk miljardär mer än Svenska kyrkan om bevarandet av kulturmiljöer?
– Vi väger olika intressen mot varandra enligt byggloven och vi tycker att projektet kan vara förenligt med de kulturvärden som finns. Vår bedömning är att det inte strider mot riksintresset som finns i området, säger Zetterberg. 
Byggstart kan bli våren 2026, men troligen kommer frågan att analyseras på nytt, enligt planchefen, som svarar med viss trotsighet. 
- ”Glasspinne” får stå för ­honom. Den kommer att synas och det är själva grejen.

Stina Bergström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne

Söndagsservice