En frikyrkopastor har anmälts – anklagad för sexuella övergrepp

Enligt TV4 Nyheterna har mannen avkragats. Det är inte mannen på bilden som är den aktuelle pastorn. Foto: Johannes Frandsen

TV4 Nyheterna rapporterar att en pastor i Stockholmstrakten har förlorat sin ordination. Samfundet vill inte ge några kommentarer i Sändaren.

En frikyrkopastor har blivit anmäld till ett frikyrkosamfunds ansvarsnämnd, som, enligt uppgifter till TV4, beslutade att frånta pastorn hans ordination. Uppgifterna är dock något oklara, då pastorn själv uppger att han har en treårig prövotid.

– Det här är en förtalskampanj som är fruktansvärd. Det är snuskigt helt enkelt, säger pastorn till TV4 Nyheterna.

Förundersökningen nedlagd

Bakgrunden är uppgifter från en kvinna som under många år var pastorns medarbetare. Enligt kvinnan manipulerade mannen henne och utnyttjade sin ställning. Hon anklagar honom för flera våldtäkter och har också polisanmält honom, men förundersökningen lades ner på grund av brist på bevis. 

Kvinnan menar att församlingen behandlade henne illa efter att dessa uppgifter framkom. TV4 Nyheterna hänvisar till en internutredning som församlingen genomfört, som drar slutsatsen att församlingsledningens agerande varit bristfälligt.

Inga kommentarer från samfundet

Samfundets ledning vill inte ge några kommentarer om fallet till Sändaren. I ett mail till Sändaren skriver ansvarsnämndens ordförande: ”Ansvarsnämnden har som policy att inte uttala sig om enskilda ärenden. Allmänt gäller att då förtroende för en ordinerade saknas eller är skadat kan ansvarsnämnden besluta att frånta en ordinerad dess ordination definitivt eller för en begränsad period varefter en ny prövning sker.”

Inte heller den aktuella församlingen vill kommentera.

Jonatan Sverker

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Anonym
Om man under en lång tid haft en olämplig relation så kliv av från alla kyrkliga eller andliga uppdrag Finns inget förtroende.