En miljon libaneser på flykt enligt kristen politiker

Ett barn sover utomhus i Beirut efter det att familjen flytt Israels bombningar i de södra delarna av staden. Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Sändaren har intervjuat Edgard Traboulsi, som är den ende protestanten i Libanons parlament. Han vädjar om ett slut på kriget.

Israels militär har efter en uppmärksammad våg av attacker mot Hizbollahs ledarskap, där bland annat ledaren Hassan Nasrallah dödats, gått in med markstyrkor i södra Libanon. Israels mål är att försvaga den terrorstämplade gruppen, så att raketbeskjutningen av södra Israel upphör. 

Libanon befinner sig i kaos. Hizbollah har länge varit den dominerande politiska och militära kraften i landet. Nu är dock gruppen skakad, och många libaneser frågar sig vad som väntar. Libanon är formellt en demokrati, men styrs inte enbart utifrån hur folket röstar. Makten är uppdelad mellan shiiter, sunniter och kristna, och olika grupperingar som verkar i bakgrunden har stort inflytande, speciellt Hizbollah.

Läget är tragiskt menar kristen politiker

Vissa kristna ledare är lierade med Hizbollah, men i den kristna befolkningen finns även uppdämd vrede gentemot gruppen, som enligt en stor FN-utredning låg bakom mordet 2005 på den kristne premiärministern Saad Hariri. Enligt rapporter från huvudstaden Beirut är läget spänt.

Edgard Traboulsi är pastor i en baptistförsamling i Beirut, men också en framträdande politiker. Han är den ende evangeliska ledamoten i parlamentet. Sändaren har intervjuat honom om läget.

- Situationen i Libanon är tragisk. Vi har en miljon människor på flykt, en fjärdedel av vår befolkning.

Han berättar att 650 skolor har öppnats för att ta emot flyktingar, men att tusentals människor ändå är hemlösa och sitter längs vägrenarna.

- I morse kom ett plötsligt regn, du kan föreställa dig hur det drabbade dem. De på flykt fortsätter att strömma in till Beirut från söder. Det finns inga platser att ta emot dem.

Libanons ekonomiska situation är usel

Regeringen och myndigheterna har svårt att hantera flyktingströmmarna, då landets ekonomi har kollapsat efter en rad kriser och katastrofer.

- Den största hjälpen till de på flykt kommer från civilsamhället.

Hur upplever de kristna situationen?
- En del av Libanons kristna har blivit flyktingar, de som bor i söder. Kristna i andra områden försöker hjälpa dem på flykt genom sina organisationer och kyrkor. Vi i vår kyrka erbjuder logi, sjukvård och medicin, matpaket, varm mat, gascylindrar, vattentankar, madrasser och all sorts praktisk hjälp. Kristna ber och väntar på att Herren ska stoppa kriget och det galna dödandet av hundratals civila.

Finns det något omvärlden kan göra för att hjälpa det libanesiska folket?
- Omvärlden kan hjälpa genom att uppmana de stora aktörerna att stoppa kriget och få till stånd en omedelbar vapenvila för att återupprätta fred och ordning. Militära åtgärder kan inte skapa fred i vår region. Hjälp genom pålitliga organisationer behövs också.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA