SNP:s vice försteminister Kate Forbes på väg in till till oppositionens utfrågning den 6 juni.
Foto: Stuart Wallace/Shutterstock
Skotska nationalistpartiet SNP har gjort en snabb vänstersväng och genomfört flera progessiva förslag. Förvånande då att partiets nu mest lysande stjärna är en ung, evangelikal, konservativ kvinna som motarbetats av partiets ”innegäng”.
Den 6 juni, när Skottlands försteminister var iväg på D-day-firandet, var det vice försteminister Kate Forbes som svarade på oppositionens frågor i skotska parlamentet. Hon gjorde det med sådan bravur att utfrågningen till och med fick uppmärksamhet i media. De senaste fyra–fem åren har 34-åriga Forbes varit Skottlands stora politiska stjärna. Ändå har hon frysts ut av sitt parti, Scottish National Party, eller närmare bestämt av SNP:s innegäng. Anledningen är att Forbes är kristen.
Tvingats avgå med kort varsel
I februari 2020, när Covid-19 började sprida sig i Storbritannien och resten av världen, utnämnde Skottlands dåvarande försteminister Nicola Sturgeon, som därtill var SNP:s partiledare, en ny finansminister. Ämbetsinnehavaren hade tvingats avgå med kort varsel, och efterträdaren hade bara några timmar på sig tills budgeten skulle presenteras i parlamentet. Den unga finansministern hette Kate Forbes och hade bara varit ledamot i Skottlands parlament i tre år, men hon levererade ett sådant imponerande tal att till och med oppositionen deltog i entusiasmen för den nya ministern.
Ovanlig SNP-medlem
Forbes utnämning var faktiskt mer överraskande än hennes talang, för hon tillhör inte SNP:s innegäng. Hon hade visserligen varit aktiv i partiet ända sedan tonåren, men hon var – och är – en extremt ovanlig SNP-medlem. Visserligen vill hon att Skottland ska bli självständigt, vilket är kärnan i SNP:s politik. Särskilt under de senaste tio åren har SNP dock blivit förflyttat sig mer och mer åt vänster, eller närmare sagt anammat alla så kallade progressiva trender. I slutet av 2022 införde partiet (som då regerade i koalition tillsammans med Skottlands gröna parti) exempelvis en lag som gjorde det lagligt att på eget initiativ byta kön: man behövde bara ha levt i det önskade könet i tre månader. Forbes, som är medlem i den evangelikala Free Church of Scotland, har avsevärt mer konservativa värderingar.
Könslagen skulle skapa problem
Könslagen var extrem, och det var uppenbart att den skulle skapa problem. Problemen inträdde med detsamma, när en man vid namn Adam Graham förklarade att han var kvinna. Graham är inte vilken man som helst: han är kraftig, med rakad skalle och tatueringar i ansiktet, och satt vid denna tidpunkt i häktet som misstänkt för våldtäkt på flera kvinnor. Eftersom han enligt lagen nu hade rätt att kalla sig för kvinna skulle han också flyttas till en kvinnoavdelning på häktet. Men Sturgeon kunde inte få sig att medge att det var något fel på lagen.
Fick enormt stöd
När Sturgeon senare avgick till följd av en finansskandal inom partiet skulle SNP välja ny ledare. Forbes ställde upp, och hon fick till ledningens överraskning enormt stöd bland partimedlemmarna. Det passade inte innegänget, som stöttade en minister vid namn Humza Yousaf. De började påpeka för journalister att Forbes var evangelikal och viskade till journalister att det vore en bra ide att fråga henne om frågor som homoäktenskap.
Forbes personliga åsikt är att hon inte stöder homoäktenskap. Det gör inte heller Yousaf, som är muslim. Men innegänget drev uteslutande sin kampanj mot Forbes – att vara kristen tycker dess medlemmar är misstänkt.
Det blev som de flesta hade förutspått. Yousaf, en ganska medioker politiker, misslyckades och fick avgå tidigare i år. När det blev val igen utgick de flesta från att Forbes skulle ställa upp, men istället träffade hon en överenskommelse en annan, som vann och gjorde henne till vice försteminister. Hon fortsätter att imponera. Man kan dock verkligen undra hur hon står ut med att företräda ett parti där många ledande personligheter så uppenbart motarbetar henne – bara för att hon är kristen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR