Frälsningsarmén tar alltmer plats på Torpkonferensen

Johanna Samuelsson och Bo Jeppson

Det är inte första – och absolut inte sista – gången som Johanna Samuelsson och Bo Jeppson från Frälsningsarmén deltar på konferensen.  Foto: Fredrik Lindé

Sverige för Kristus. Över Torpområdet vajar flaggan med de bekanta blå och röda färgerna i vinden. Bönesorlet och de sträckta armarna under lördagsförmiddagens gudstjänst tillsammans med Frälsningsarmén passar väl in i den övriga konferensen.

Frälsningsarmén har varit med i programplaneringen inför konferensen och har medverkat på olika vis under veckan. Johanna Samuelsson fick i uppdrag att predika under lördagskvällens möte i ladan.
– Det var oerhört roligt att få frågan. Får man den chansen så säger man ja. Då är man redo, skrattar Johanna Samuelsson som är Frälsningsarméns kår­ledare i Halmstad, och fortsätter:
– Det är speciellt att få predika på en plats som under så lång tid är förberedd i bön. Får jag chansen att göra det jag brinner för så är jag bara väldigt tacksam.

Frälsningsarmén på Torpkonferensen

För andra året i rad har Frälsningsarmén tagit plats på Torpkonferensen. 
– När vi förra året fick frågan om vi ville komma hit då kände vi att det här måste vi vara med på, berättar Bo Jeppsson, Frälsningsarméns samfundsledare i Sverige.
– När vi sen fick en positiv respons från våra medlemmar förstod vi att det är här vi ska vara just nu. Så nu är vi tillbaka för ett andra år.
Han utvecklar:
– Vi har tidigare haft en större samling i Stockholm, men det var några år sedan. Så det här är vår största samlingspunkt just nu. Vi samlar omkring 300 frälsningssoldater här på Torp, berättar Bo Jeppsson.

Hur nära står ni frikyrkligheten?
– Vi är inte baptister, och inte metodister. Jag brukar säga att vi är Salvationister, förklarar Bo Jeppsson.
För Frälsningsarmén är frälsningen viktigast. 
– Här ska det inte finnas några hinder. Alla som vill ska kunna få bli frälsta. Det är det mest centrala i vår tradition.
 

Räcker det?
– Nej det räcker inte. Människor har sedan behov av gemenskap. Och här har frälsningsarmén blivit mer lika andra frikyrkliga församlingar. Det är en anpassning. Men djupast är vi Salvationister. Vi tror på glädje, hopp, frälsning, förvandling, befrielse, förklarar Bo Jeppsson.

Årligt tonårsläger

I år har Frälsningsarmén också förlagt sitt årliga tonårsläger på Torpkonferensen. De omkring 40 ungdomarna deltar i konferensens tonårsprogram, men har också egna samlingar under veckan.
– Vi har valt att flytta vårt tonårsläger till Torpkonferensen av flera anledningar. Inte minst för att våra ungdomar ska förstå att kyrkan är större än Frälsningsarmén, förklarar Bo Jeppsson.
Han ser gärna att de skapar ekumeniska relationer.
– Förhoppningsvis får de möta människor från sina egna städer. Som samfund behöver vi ta steg in i ungdomsvärlden och denna typ av arrangemang är ett tydligt uttryck för det.

Hur nära står ni den övriga frikyrkligheten?
– I vår församling, på den lokala nivån i Halmstad, så jobbar vi ekumeniskt, berättar Johanna Samuelsson.
– Det är ju Jesus det handlar om. Inte minst när det gäller ungdomar. Sen paketeras det kanske lite olika i våra olika sammanhang, men det finns inga hinder mellan olika kyrkor och jag upplever inte att det är något konstigt.
Johanna berättar att människor ofta finns med i flera kyrkliga sammanhang, inte minst när det gäller det sociala arbetet.
– Jag träffade en man på en av våra öppna samlingar. Där man kan få hjälp med matkassar, duscha och tvätta kläder. När jag pratade med mannen så bad han om ursäkt för att han hade varit på LP i Pingstkyrkan tidigare i veckan. Och då fick jag berätta att vi är ett, att vi står samman och att vi jobbar tillsammans, men att vi ibland uttrycker det på lite olika sätt, berättar Johanna Samuelsson med ett leende.

Ett av de mindre samfunden

Frälsningsarmén är med sina omkring 5 500 medlemmar ett av de mindre samfunden i Sverige.
– Om vi bara är 10 medlemmar i Sverige så har vi vår tillhörighet i den större globala Frälsningsarmén, och där är vi miljoner medlemmar, och finns i 134 länder över hela världen. Där är vår styrka, förklarar Bo Jeppsson.

Är ni här nästa år igen?
– En gång är ingen gång, två gånger, är det en tradition? Vi får se. Men just nu känns det som att vi ska vara här.

Fakta: Torpkonferensen

  • Torp är en historisk konferens som har pågått på Torpområdet utanför Kumla sedan 1887. 
  • Mellan 10 000 och 15 000 människor beräknas ha besökt konferensen under veckan. 

Taggar:

Torpkonferensen

Fredrik Lindé

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne