Tracy Smith Malone, ledande bisikop i UMC, fann inspiration i Equmeniakyrkan under besöket i Göteborg. Foto: Marcus Gustafsson
I våras blev hon historisk som första svarta kvinnan att väljas till ledande biskop i UMC, världens största metodistkyrka.
Första uppdraget: Att ena ett samfund som genomgår sin största splittring någonsin.
Tracy Smith Malone har suttit länge som medlem i United Methodist Church biskopsråd, men när hon tidigare i år blev vald till president i rådet skedde något historiskt.
Som första svarta kvinna att leda UMC:s biskopsråd, i ett samfund med nära nog lika många medlemmar som Sverige har medborgare (Nåväl, men runt 9,5 miljoner) bryter hon obruten mark.
Ingen mjukstart
Men det var ingen mjusktart, i stället kastades hon in mitt i en pågående tornado. Global Methodist Church bildades i protest mot vad man menade är en liberalisering av samfundet, främst då i hbtqia+- frågor.
På sin väg ur samfundet har tusentals församlingar över världen brutit sig loss med både byggnader och medlemmar.
– Såren är djupa och GMC fortsätter såra med att sprida rykten om oss, och frankt visa avsky. Man har till och med menat att man inte ser UMC som kristna syskon. Det är sorgligt och får oss att stå långt från försoning just nu, säger hon.
Vid sin generalkonferens togs beslutet som ”diskuterats i 50 år” om att öppna för samkönade äktenskap. Och dessutom beslutades att hbtqia+-personer ska kunna ordineras. En seger för många, men också upphov till illasinnade rykten om att församlingar med andra synsätt ska uteslutas.
Stort jobb att göra kring utbildning
Inte minst i Afrika, menar Malone, att det finns ett stort jobb att göra kring utbildning, och planen är redan lagd.
– Vi tog samtidigt ett tydligt beslut kring regionalisering. Varje enhet har full rätt att göra sin egen tolkning av till exempel äktenskapet, utifrån sin lokala kontext. Det stämmer inte att kyrkor som vill hålla fast vid sin traditionella syn utesluts, men tyvärr sprids sådana rykten av utbrytare, säger hon med eftertryck.
I Nigeria har den tidigare biskopen John Wesley Yohanna hävdat detta, och lämnat UMC med dunder och brak efter beslutet. Något som till och med eskalerat till våldsamheter.
– Men man ska samtidigt säga att det fortfarande finns 400 000 metodister i Nigeria som vill tillhöra UMC, och vi har precis skapat ett team för att reorganisera kyrkan där, konstaterar Malone.
Ber om nära förestående försoningsprocess
Hon ber om, men vågar inte hoppas på att försoningsprocessen med de tidigare trossyskonen är nära förestående.
– En försoningsprocess kan inte ske utan ånger och omvändelse och att vi respekterar varandra som bröder och systrar. Men min bön är ändå såklart att vi ska få vara ett i Kristus.
Och besöket i Göteborg, liksom mötet med Equmeniakyrkan har gett henne hopp.
– Vi har sett att det är möjligt att stå enade i Kristus trots olika kyrkosyn. Det jag tror att vi främst tar med oss är en uppmuntran och affirmering av att vi är på rätt spår i vårt stora arbete med ekumenik, och att många kyrkor jobbar över samfundsgränser. Det är något Equmeniakyrkan inspirerar oss till.
Fakta: Tracy Smith Malone
- Ålder: 55
- Bor: Ohio, USA
- Familj: Maken Derick och två döttrar
- Gör: Leder Biskopsrådet i United Methodist Church
- Aktuell: Med Sverigebesök under World Methodist Council
LÄGG TILL NY KOMMENTAR