Jan-Erik Wikström har avlidit, 91 år gammal. Wikström var missionsförbundare och verkade bland annat som bland annat som ordförande i Immanuelskyrkan i Stockholm. Han var också chef för dåvarande Gummessons bokförlag.
-Han var drivande i bygget av den nya Immanuelskyrkan, säger Anders Mellbourn, statsvetare och tidigare chefredaktör för både denna tidning och Dagens Nyheter.
Det formades en allians mellan FP och S i Stockholmspolitiken. Folkpartiet fick nya Immanuelskyrkan och Socialdemokraterna ABF-huset på Sveavägen några kvarter bort.
-Livet ut kände han kärlek till och engagemang för kyrkan.
Mellbourn lärde känna Wikström tidigt. Första gången de möttes var i frikyrkliga student- och gymnasistsammanhag i början av 60-talet.
-För min generation var han en ungdomsledare.
Sista gången de träffades var när just Immanuelskyrkan firade 50 tidigare i år.
Mest känd som politiker
Mest känd är Wikström dock som folkpartistisk politiker med förflutet först i dess ungdomsförbund, sedan i moderpartiet. 1970 blev han riksdagsledamot. När de många åren av socialdemokratiskt ledda regeringar bröts 1976 tillträdde han som utbildningsminister i den första regeringen Fälldin. Han fick också ansvar för kulturpolitiken. Wikström kom sedan att ingå i samtliga borgerliga regeringar fram till 1982, då Palme återkom till makten.
Den tidigare liberala partiledaren Maria Leissner beskriver Wikström som en ”pelare för socialliberalismen”. Hon pekar också på Wikströms betydelse för det historiska maktskiftet då Sverige – enligt henne – gick ”från närmast enparti-liknande stat till ett land där maktskiften blev det normala”.
Kanske besviken på kristna vänstervågen
Enligt Anders Mellbourn var Wikström något av en ”fixare”: snabb, resultatinriktad och effektiv. Ett av Wikströms politiska initiativ var närradion. Genom direkt kontakt med sin gode vän, den också nyligen avlidne, Gunnar Hallingberg blev Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping först ut med närradio i landet.
-Men kanske kände han viss besvikelse under 60-talet när många frikyrkliga ungdomar inte blev folkpartister som han, utan vandrade vidare ännu längre vänster ut, funderar Mellbourn.
Under åren 1992 till 1997 var Jan-Erik Wikström landshövding i Uppsala där han bodde fram till sin död. Han var född i Stora Skedvi i södra Dalarna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR