Kyrkan öppen efter åsknedslaget som skadat åtta barn

Lidingö är i chock efter åskolyckan med åtta ungdomar inblandade. Foto: TT

Ansgarskyrkan på Lidingö öppnade genast dörren för den som vill samtala om, eller bearbeta åsknedslaget som skadade åtta ungdomar under en fotbollsträning.

Åtta barn fördes till sjukhus på Lidingö efter att ha blivit träffade av blixten på Lidingö i samband med en fotbollsträning. En händelse som skakat om orten, särskilt då två patienter fått mycket allvarliga skador i händelsen.

Direkt gick kyrkorna i Lidingö, bland annat Ansgarsförsamlingen, upp i krisläge.

Givet att öppna kyrkan

För församlingens pastor Ulf Bergsviker är det naturligt att finnas där när orten man verkar på drabbas av kris.

- Jag har varit med och arbetat som pastor i olika kommuner vid olika kriser bland annat Tsunamin och attacken på Drottninggatan etc. Som pastor blir man ofta central både som person och även församlingen blir en viktig mötesplats vid kriser. Så har det också varit detta dygn då plötsligt ett ovanligt kraftfullt åskoväder bröt ut igår kväll och en blixt som slog ned i det träd där åtta  barn som spelat fotboll gömt sig, menar han.

Teamet i Ansgarskyrkan var igång tidigt. Foto: Privat

Möjlighet att reflektera

Ansgarskyrkan öppnade därför extra tidigt i morse kyrkan för möjligheten för människor att komma in och tända ljus, be, samtala och bara bearbeta det fruktansvärda.

- Som det är i kriser handlar det om olika förlopp. Mycket hänger i luften, ryktespridning börjar ske, inte minst syndabocksjakt om vem som bär skulden, detta som ett uttryck för att snabbt ha något att ta på. Information tenderar att berätta skilda saker. Därför är det viktigt med ett strukturerat och organiserat arbete vilket också varit fallet detta dygn, förklarar Ulf.

Mött många under dagen

Ulf berättar att han under dagen mött många journalister av olika slag. Men ocksåföräldrar, vänner, kompisar, tränare, styrelse och fotbollslagen som drabbats. Han har då också kunnat förklara hur Ansgarskyrkan fortsatt finns till hands för dem för behov av samtal och bearbetning.

Bakom detta träd intill fotbollsplanen gömde sig ungdomarna. Foto: TT

Gömde sig under träd

Enligt räddningsledaren Barry Levis hade ungdomarna sökt skydd under ett träd, där blixten slog ned.

– Det stod ett antal ungdomar under det här trädet, och flera av dem blev träffade av blixten, berättar han för Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om en situation som denna. Jag har jobbat länge, men det här har jag aldrig varit med om tidigare, säger räddningsledare Barry Levis.

Taggar:

Equmeniakyrkan

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA