Marias tro har flera olika uttryck

Numera är tron invävd i allt Maria gör och hon delar gärna med sig till människor hon möter i olika sammanhang – allt ifrån MC-möten ihop med maken Ellias till trädgårdsfester eller i blomsteraffären.     Foto: Kerstin Schönström

Hon beskriver sig själv som en glad, professionell amatörkreatör, oerhört strukturerad men väldigt spontan. Det tar sig uttryck i blomsterarrangemang, fotografering, trädgårdsbjudningar och mycket annat. Hon kan liksom inte låta bli att göra det lilla extra. Med åren har Maria Saades olika uttryckssätt blivit vägar att dela med sig av tron.

Maria Saade säger att hon och maken Elias har ett före och ett efter i sina liv. Han kom som flykting från Libanon 1985, träffade Maria och de gifte sig unga. Tre barn föddes och livet gick i turbofart.
Efter flera år med motgångar av olika slag, en del tuffare än andra, landade de i ett nytt sätt att ta hand om livet. Förändringen påbörjades för omkring 25 år sedan.
– En dam i församlingen frågade om jag någon gång läst Bibeln från pärm till pärm. Nej, det hade jag ju inte, men bestämde att det ska jag minsann göra. Och Gud tog tag i mig där, säger Maria som om hon fortfarande är överraskad av allt som kom att ske.

Tankegångarna förändrades

Något började hända, tankegångarna förändrades, synen på tron, människor och händelser. 
– Vi fick kontakt med en nyinflyttad familj, enkla människor som levde i kraften från Gud. Vi bad här hemma och mirakler hände här – här i soffan en vanlig torsdag. Det öppnades en helt ny värld.
Några vänner började samlas hemma hos Maria och Elias för att be och studera Bibeln, men åkte också iväg och lyssnade till olika talare. Det blev några intensiva år, som hon beskriver som spretiga, yviga och hungriga efter hur livet med Gud kan vara. 
Hela vägen har Gud visat omsorg på olika sätt, inte minst i ekonomiska svårigheter.
– Jag minns en sommar när kaffet i burken aldrig tog slut och bensinen för hundra kronor räckte hela sommarlovet, berättar Maria med tacksamhet. 
Med tiden har en balans infunnit sig. Relationen till den församling hon växte upp i har växt sig sakta allt starkare efter ett tiotal år på avstånd.

Tron alltmer invävd i allt

Bit för bit har livet förändrats och tron blir alltmer invävd i allt. 
– Jag har aldrig haft självförtroende, aldrig varit någon, men om Gud tror på mig så vill jag dela med mig av det till alla runt omkring, säger hon beslutsamt.
 

Maria har alltid varit en person med högt tempo och till synes outtömlig energi. Men även för henne finns gränser.
– Efter 19 år som kontakt­familj åt sammanlagt 20 barn hade jag så mycket stress i kroppen. Jag tog en låååång semester. Den blev tio månader, säger Maria och skrattar.
– Jag hushållar mer med energin numera. 

Jobbar i sonens blomsteraffär

Sonen Oliver utbildade sig till ­florist och startade eget. Där jobbar Maria nu. Och hon stortrivs. Här får kreativiteten flöda fritt. Likaså kontakten med människor.
För de vill inte att Floret Design ska vara bara en blomsteraffär, det ska vara en plats för människor. Därför har de inrett en soffhörna och kaffe finns alltid i kannan.
– Vi ser möjligheten att leva ut Guds kärlek där. Ofta dröjer sig människor kvar, fikar och vill prata. Och när det uppstår naturliga tillfällen så tar vi dem. 
 

I samband med sin morgonbön tar Maria en bild ur sin bibel, som är full av understrykningar, lägger ut den på instagram story och skriver ”God morgon älskade vänner”. Hon ser det som ett enkelt sätt att bjuda in bekanta i sin vardag.
– Jag ser ju vilka som följer mig, och intresset från vänner som inte är kristna är högst. Tänk att de läser ett bibelord varje dag. Och ordet verkar, det vet vi ju.

Motorcykel ny kärlek i livet

Profilbilden på instagram visar Maria sittande på sin motorcykel. Det är en ny kärlek i livet.
Maria och Elias lärde känna några i Network MC och började hänga där vilket ledde till att de tog MC-kort och gick med i klubben.
– Det är så härligt med bikers, de talar klartext och lever som de lär. De är inte så fina i kanten.
Klubben besöker ibland andra klubbars event och där finns de för att berätta om sin tro.
– Då möter vi helt andra människor, man får vara noga med vad man säger, berättar Maria.

Träffar i trädgården

Alla dessa kontakter har lite då och då chansen att mötas när Maria och Elias bjuder in till ”Saades garden”. Det är spontana träffar i trädgården som de ordnar när vädret och tiden tillåter.
Inbjudan går ut via instagram och sen lagas kryddiga maträtter i en stor wokpanna utomhus. Någonstans mellan fem och tjugo personer brukar komma.
– En gång kom bara en person. Och det blev helt rätt för hon sa att hon ville ta tag i tron. Så jag hämtade bibeln och hon tog emot Jesus där i trädgården, säger Maria med värme.
Maria har tänkt mycket på vem hon egentligen är och vill vara.
– Jag är mamma, mormor och fru, och vill vara en person som lever med identiteten i Jesus. Då blir görandet något annat, det finns inga motiv som bekräftelse i det.
Energin, erfarenheterna, talangerna och ett stort känsloregister har fått bli till verktyg. Struktur och spontanitet måste få gå hand i hand.
– Jag kan växla om jag ser möjligheter som ska tas tillvara. Livet välter inte för det, det blir bara på ett annat sätt.

Fakta: Maria Saade

Familj: Maken Elias, tre vuxna barn och två barnbarn (nej, inte släkt med artisten Eric).

Bor: Villa i Kumla.

Yrke: Tidigare frisör och familjehem, numera blomsterkreatör.

Två bibelfavoriter: 
Matt 6:33 Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. 
Jes 58:6–14 där Gud lovar vad man ska få när man lever efter hans vilja.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA