Anna-Karin Lindblom kastades in i hetluften direkt när hon tillträdde sitt uppdrag som generalsekreterare för Folkbildningsrådet.Foto: Kerstin Westeson
Anna-Karin Lindblom, ny generalsekreterare för Folkbildningsrådet, menar att ett större fokus på kontroll och uppföljning väntar.
De senaste åren har studieförbund och folkhögskolor fått återkommande kritik för att ha hanterat statliga medel ovarsamt, eller för att ha stöttat icke-demokratiska sammanhang. Ibland har kritiken varit politiskt färgad, då Sverigedemokraterna har ett horn i sidan till delar av folkbildningsrörelsen, men den har också gått hand i hand med avslöjanden om faktiska missförhållanden.
Behov av större transparens
Anna-Karin Lindblom kastades in i hetluften då Folkbildningsutredningen lämnades in till regeringen samma vecka som hon tillträdde som generalsekreterare. Utredaren Christer Nylander pekade bland annat på behovet av större transparens och noggrannare kontroll av hur statliga medel hanteras. Anna-Karin Lindblom är inne på samma linje, men tycker inte att folkbildningen skiljer ut sig från andra områden.
– Jag har tidigare arbetat med frågor som rör bidrag och välfärdssystemet. Jag skulle säga att vi i samhället har många system som bygger på tillit. Det har fungerat ganska väl, men nu börjar många inse att vi måste vara noggrannare i fördelning och uppföljning. Så det är snarare en allmän trend i samhället, säger hon.
Kan det bli en smärtsam omställning för folkbildningen?
– Det är viktigt att hålla balansen mellan folkbildningens självständighet och den statliga kontrollen. Staten har brukat och bör värdera ett civilsamhälle som står fritt, säger hon.
Anna-Karin Lindblom är doktor i folkrätt och hon betonar folkbildningens värde för de mänskliga rättigheterna.
– Folkbildningen utgår från föreningsfrihet, yttrandefrihet, rätt till utbildning och demokratiskt deltagande. Den bidrar också till att människor får kunskap om mänskliga rättigheter, och kan bevaka och reflektera över dem.
Det används ofta stora ord om folkbildningens betydelse, som att stå upp för demokratin, tycker du att det finns täckning för dessa ord?
– Ja, det är stora ord, men jag tycker att det finns fog för dem. Men alla behöver utveckla och finna nya metoder, till exempel när det gäller att motverka anti-demokratiska tendenser.
Hon hoppas som generalsekreterare att kunna bidra med tydlig riktning och stabilitet, och en bra dialog med styrelse och medlemmar.
Professionella och effektiva
– Vi ska kunna vårt område väldigt väl, och vi ska vara professionella och effektiva i prövningen av statsbidragsfrågor, säger hon.
Anna-Karin Lindbloms förhoppning är att Folkbildningsrådet ska kunna förebygga problem innan de uppstår. Rådet kommer säkert få svåra frågor att hantera, ett av dem är studieförbundet Ibn Rushd, som ofta får kritik. Nyligen beslutade Region Stockholm att dra in sitt stöd till det muslimska studieförbundet.
Vad tycker du om att Ibn Rushd inte längre får bidrag från Region Stockholm?
– Det är ett beslut som är fattat av en annan aktör, och det har jag inga synpunkter på. Men om vi får reda på faktauppgifter från andra aktörer behöver vi titta på om uppgifterna är relevanta även för oss. Men var och en måste göra sin egen bedömning.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR