Regnbågs­läger hålls på hemlig ort

tygväska

Samtal och bibelstudier varvas med bland annat pyssel, som här på förra årets läger då man kunde göra motiv på tygväskor.Foto: EKHO

I slutet av juli arrangerar Kristna Regnbågsrörelsen ett läger för unga utanför Stockholm. Andakter och bibelstudier varvas med samtal och roligheter. Behovet av att få utbyta erfarenheter med varandra är stort, och lägret ordnas nu för 24:e gången.

Nu pågår förberedelserna för lägret som är öppet för 15–30-åringar som identifierar sig som hbtqia+-personer och är kristna, har en kristen bakgrund eller är nyfikna på kristen tro. Detta är ett tillfälle att prata med andra som har liknande erfarenheter.
Programmet brukar innehålla allt från lek, pyssel och bad till andakt, samtal och bibelstudier. Något som alltid finns med är samtalsrundor, där alla (som vill) får dela sina tankar kring en specifik fråga.
– Vi ser att dessa samtalsrundor varit väldigt viktiga för deltagare som kanske för första gången får formulera sina tankar kring detta och höra andra dela sina erfarenheter, säger lägerchefen Oliver Jähnke.
 

Vilka behov finns som lägret vill möta?
– Alla deltagare kommer till lägret med olika bakgrunder och olika behov. Många unga hbtqia+-personer har blivit utfrysta, utslängda eller på annat sätt väldigt illa behandlade i sina församlingar och kommer därför till oss med trauman och behov av att få bearbeta det som hänt och påbörja sin läkningsprocess. 
– Vissa kommer från kyrkor där de fått finnas med som en självklar del och deras behov kan se helt annorlunda ut. Gemensamt för de allra flesta är ändå behovet av en gemenskap, att få lära känna andra unga queera kristna personer, säger Oliver Jähnke.
 

Ingen konkret hotbild

De som anmäler sig får information om var lägret kommer att hållas detta år. Anledningen till att organisationen inte är öppen med platsen är säkerheten. Oliver påpekar att det inte finns någon konkret hotbild just nu, men att man gör så här i förebyggande syfte.
– Ibland har vi med deltagare som inte kan vara öppna med sin queera identitet och därför behöver få vara på läger utan risk för att bli avslöjad. Det finns också krafter både i och utanför kyrkan som inte vill oss gott och för vår egen säkerhet håller vi därför platsen hemlig, berättar han. 
Varje år deltar cirka 20 personer på lägret, vilket ses som ett bra antal för att få en trygg grupp där alla kan känna sig sedda och viktiga. 
 

Ni arrangerar också Framtidskonferensen, vad är det?
– Många som passerat 30-strecket är ledsna för att inte längre få delta på dessa läger. Dem hänvisar vi i stället till vår Framtidskonferens som vi arrangerar i november varje år. I år kommer den hållas i Örnsköldsvik mellan den 8 och 10 november. Dit är alla välkomna som på något sätt är nyfikna på att diskutera hbtqia+ och kristen tro, oavsett ålder och identitet, säger Oliver Jähnke.
 

Taggar:

EKHO

Kerstin Schönström

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Eva Rova
Vilket fint program ni har, men känner värmen stråla ♥️🥰🤗
Lars
Hej Enligt nutida vetenskap så finns det bara två kön, man och kvinna Det är bara ett experiment som är falsl

 

Till minne

Söndagsservice