Regnbågsflagga revs sönder på Torp

Peter och Malena Andersson

Den förväntade stormen kring kristna regnbågsrörelsen uteblev. Men paret Peter och Malena Andersson, från Missionskyrkan i Finspång tog ställning genom att pryda sitt tält med regnbågsflaggor. Det uppskattades inte av alla.Foto: Fredrik Lindé

Inom Evangeliska Frikyrkan (EFK) har debatten gått varm under våren efter att Kristna regnbågsrörelsen först fått tillstånd att vara utställare på Torpkonferensen – ett tillstånd som sedan drogs tillbaka.

I entrén och på estraden till torpladan svävar inslagna knyten i luften, en konstnärlig installation med ett starkt budskap.
– Inget barn ska behöva titta upp mot himlen och undra om det som faller är bröd eller död, säger konstnären Lauren Fueya under tisdagens gudstjänst.
Installationen som anspelar på barnens erfarenheter i krigets Palestina möter konferensens tusentals gudstjänstbesökare. Konstverket relaterar samtidigt till konferensens tema, glädjebud.
– Om temat för veckan ska vara glädjebud så är installationen mitt gensvar. Vad rymmer detta glädjebud? frågar sig Lauren Fueya
 

Rapport om samkönade relationer vållade bråk

Frågan om vem glädjebudet angår har diskuterats intensivt inom EFK. En rapport om samkönade relationer har presenterats under det gångna året. Rapporten öppnar upp för ett välkomnande av människor som lever i samkönade relationer. Det har både hyllats och kritiserats. Bland annat inkom en motion till EKF:s kongress om att avfärda rapporten som då ansågs frångå Bibelns undervisning om äktenskapet.
– Uppståndelsen runt motionen inför kongressen gjorde att vi insåg att det var för komplext att samtidigt för första gången ha Kristna regnbågsrörelsen som utställare, berättar missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss, ansvariga för Torpkonferensen.
– Kritiken var massiv, vilket gjorde att vi drog tillbaka inbjudan, fortsätter Linalie Newman.
Då visade det sig att kritiken skulle vara lika massiv från andra hållet. Det kom starka signaler från människor som varit här i många år, som skulle vägra att komma i år. Samma signaler kom från båda håll.
 

Mångåriga besökare blev upprörda

Peter och Malena Andersson, från Missionskyrkan i Finspång, har besökt Torpkonferensen i 20 år. De blev upprörda över beslutet att inte låta Kristna regnbågsrörelsen finnas på plats.
– Vi uppfattade det som att man gav efter för hat-kommentarer, Så vi köpte med oss några regnbågsflaggor. säger Peter Andersson.

Monterade regnbågsflagga på tältet

Peter och Malena Anderssons husvagn har hela veckan stått parkerad invid huvudgatan på campingområdet. På förtältet monterade de en regnbågsflagga, vilket inte har mottagits väl av alla. Två gånger har flaggan förstörts, en har blivit sönderriven och en är bara försvunnen.
– En person kom till och med in medan vi satt och åt och började tala nedlåtande om att vi hade flaggan, berättar Malena Andersson.
– Det var så klart obehagligt och det har visat för oss hur viktigt det har varit att vi har gjort detta. Vi har stått med alla dem som inte känner sig välkomna här.
 

Linalie Newman och Ingemar Forss

Linalie Newman och Ingemar Forss, ansvariga för Torpkonferensen anser att det var för komplext att ha Kristna regnbågsrörelsen som utställare. Det har de fått mycket kritik för.

Årets konferens har annars präglats av värme och gemenskap. Glädje, hopp och frihet har predikats. Men förutom Peter och Malenas flagga så har färre regnbågsflaggor synts till under konferensen jämfört med förra året. Och på sociala medier har frågan väckts om huruvida man ska våga delta i konferensen om man inte har en traditionell sexuell läggning.

Kyrkan på de förtrycktas sida

– Det är ju inte så att vi har gjort detta för att provocera, utan för att människor skulle bli väldigt ensamma om inte detta budskap inte skulle rymmas här på konferensen. Vi måste vara tydliga med att kyrkan står på de förtrycktas sida.förklarar Malena Andersson.
Trots dessa incidenter uttrycker Peter och Malena Andersson en tacksamhet över årets Torpkonferens.
– En röd tråd har varit konferensens fokus på centrum, och inte periferin. Det har kanske inte sagts rakt ut eftersom frågan är laddad, men det känns ändå hoppfullt, avslutar Malena Andersson. 
 

Men kommer Kristna regnbågsrörelsen att vara på plats under nästa år?
– Vi står inför ett vägval, förklarar Linalie Newman och utvecklar.
– Antingen tydliggör vi kriterierna för utställare, så att ramarna blir tydliga och att vi inte tar ställning i individuella fall. Eller så begränsar vi konferensens utställare till våra samarbetspartners. Vi trodde att det skulle gå bra, det var ju bara fråga om en utställare, men de signaler som detta sände ut blev för starka. Det är synd att det blev så här, men vi måste fortsätta arbeta med dessa frågor till nästa års Torpkonferens.

Taggar:

Torpkonferensen

Fredrik Lindé

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne