Vill ha jul året om: "Radikalt det som händer"

Daniel Röjås aktuell med ny bok. Foto: Press

I en tid där kommersialism och ytliga traditioner dominerar julfirandet vill pastorn och författaren Daniel Röjås återvända till julens djupare, existentiella betydelse. I sin nya bok "Mer än tomtar och glögg", utforskar han vad det egentligen innebär att fira jul, och varför berättelsen om Jesus födelse fortfarande är relevant i vår tid.

Det började med att han noterade hur tidigt julen började marknadsföras. Först kom jultidningarna innan man knappt hunnit upp ur solstolen, redan tidigt i september.

Sen körde mataffärerna igång med julkampanjerna i oktober, radion började med julmusik i november och när december stod för knuten, säger Röjås, vadade han i adventskalendrar.

Förväntningarna knäcker oss

- Julen har en enorm symbolik, men ofta tappar vi bort den i all stress kring klappar, mat och förväntningar på att allt ska vara perfekt, säger Daniel Röjås och fortsätter;

- Vi har en förväntan på att alla ska vara glada, men ofta blir vi lätt irriterade på våra nära och kära och barnen blir missnöjda. Jag ställer därför frågan i boken: Vad går det här egentligen ut på, rent existentiellt? Jag ville försöka förstå, och hjälpa andra att förstå, vad julen faktiskt handlar om på ett djupare plan, menar Röjås.

Indelad i nitton kapitel väver den samman bibliska texter, med reflektioner över kyrkoåret. Varje kapitel speglar en aspekt av julens teologi, från den förväntan som präglar första advent till Johannes Döparens tro och tvivel. Idén är att lägga bibelns berättelser som ett raster på den moderna förståelsen av julen. 

Berättelse för hela året

Men också att  visa på att julen inte ska vara några dagars fulländad perfektion, utan en berättelse att hålla fast vid hela året.

- Den stora berättelsen i skriften kulminerar i att Gud blir människa. Det som händer är radikalt, Gud blir en människa med känslor, gråt och skratt, förklarar han.

I en tid präglad av oro och osäkerhet, både globalt och individuellt, är Röjås övertygad om att julens budskap behövs mer än någonsin. Han beskriver en tidig kristen förståelse av glädje, där julens glädje inte är ytlig eller flyktig, utan rotad i vissheten att Gud delar människors lidande. 

En jublande glädje

- Trots allt lidande hade de första kristna en jublande glädje. Den glädjen är inte beroende av perfekta förhållanden utan av den djupa insikten att vi aldrig är ensamma – Gud har delat alla våra svårigheter.

Han tar några exempel:

- Jesus drabbades av bostadsbrist, utanförskap och ensamhet. Det är denna sårbarhet som gör hans ankomst så kraftfull. Genom att Gud blev människa och delade våra villkor kan vi hitta en hemkomst i hans närvaro. Julen är därför inte bara en tillfällig känsla av gemenskap utan en påminnelse om att Guds närvaro är konstant. säger han.

Daniel Röjås sprider julglädje. Foto: Press

Återupptäck julen!

Daniel Röjås hoppas att boken kan hjälpa människor att återupptäcka detta med julen, och ser att både för de som redan delar den kristna tron, liksom för dem som kanske har tappat kontakten med den, kan boken vara ett gott sällskap.

- Jag märker ett större intresse kring denna boken än någon tidigare. Församlingar har velat ha den för att läsa gemensamt, eller ge bort till andra. Jag tror att det är lite så att julen är vår sista lägereld. Det är den högtid som alla på något sätt dras in i och firar. Troende, såna som inte tror, människor med andra religioner. Här finns något gemensamt att börja samtala om, bortom kommersialism och stress, konstaterar han.

Sågade bästa citatet

Språket är därför lätt och med en stor portion humor. Där det tenderat att bli för pretentiöst har redaktören Carl-Henric Jaktlund slipat ner.

- Han har varit ett otroligt bra bollplank i detta. Som det här, ett av mina favoritcitat i hela boken tog han upp och frågade mig om jag hade med för att impa på mina teologipolare i Örebro, eller om det verkligen hjälpte någon som läste. Så det rykte ju då, säger han och skrattar.

Daniel själv finns på plats på Bokmässan under vecka 40 men boken finns redan i bokhandeln och nyamusik.se. Lagom till jul tänkte jag säga. Men Daniels förhoppning är ju att den ska räcka långt bortom såval tomtar som glögg.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA