Ryska metodisterna tackar för sig i globala UMC

Eduard Khegay (till vänster). Foto: UMC Eurasien

Den Eurasiska grenen av UMC, med Ryssland som största del, lämnar det globala samfundet och blir en fristående metodist­kyrka. Då användes ”Equmenia­paragrafen” för första gången på 12 år.

Vid sidan av splittringen med GMC väljer också den eurasiska grenen av UMC att lämna. Den gren som Ryssland tillhör.
– Det har blivit en spänning efter kriget i Ukraina, och det finns också en misstänksamhet i Ryssland och man vill kanske inte tillhöra en organisation med så starka amerikanska kopplingar, menar Heather Hahn på UMC:s nyhetsbyrå, UM news i USA.

Ingen hård brytning

Men det blir ingen hård brytning. Ett tätt samarbete kommer kvarstå mellan organisationerna, och biskop Eduard Khegay arbetade hårt med frågan tillsammans med bland annat UMC:s ledande biskop Tracy Smith Malone, ända fram till att beslutet godkändes vid generalkonferensen i maj.
– Vi vill säga tack så mycket för allt stöd våra församlingar fått under de senaste 30 åren, och även under de tidigare delarna av 1900-talet, sade Khegay då enligt UM News och skojade om att metodisterna i USA ”till och med lärt dem att äta jordnötssmör.”

Låg till grund för delningen

Det var också ett antal läromässiga frågor som skiljde åt, och som låg till grund för delningen.
Eurasiska metodisterna använde sig av sverigebekanta paragraf 527 ur metodisternas Book of Discipline för att genomföra processen. Senast den paragrafen användes var nämligen när de svenska metodisterna lämnade UMC för att bilda Equmeniakyrkan.
I dag är Equmeniakyrkan ett samfund i ”full gemenskap” med UMC och den sista punkten i paragrafen betonar att en plan om samarbete upprättas varje gång paragrafen används.
– Vi tror på att ha fortsatt goda samtal och samarbete med de ryska metodisterna, och det handlar inte om en brytning eller att man klipper banden. Det handlar om att man blir ett självständigt metodistiskt samfund, säger Tracy Smith Malone.
Metodister i Ukraina och Moldavien stannar i globala UMC. Som Sändaren skrivit om är frågan om hur man ska förhålla sig till ryska trossyskon svår i landet under den ryska totaloffensiven i Ukraina.

Taggar:

UMC

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA