Svåra frågor väcks kring Global Methodist Church

Jean G. Hawxhurst

Jean G. Hawxhurst är präst i UMC i Kentucky, där fler än hälften av församlingarna har gått över till GMC.  Foto: Jonatan Sverker

Olika syn på homosexualitet splittrade United Methodist Church. Nu väcks svåra frågor när den nybildade konservativa kyrkan vill bli medlem i World Methodist Council.

Efter decennier av konflikter kring synen på homosexualitet valde många mer konservativa metodister att lämna det stora metodistsamfundet United Methodist Church (UMC). I USA har fler än 7 600 församlingar lämnat, och många har gått över till nybildade Global Methodist Church (GMC). Denna splittring sker i många länder. I Nigeria rasar just nu en bitter konflikt då en biskop, i brott mot stadgarna, lämnat UMC och vill ta med sig församlingar in i GMC.
GMC är inte medlem i World Methodist Council (WMC), som samlar alla världens metodister, oavsett samfund, ungefär som Sveriges kristna råd samlar alla kristna samfund i Sverige. Men den avgående generalsekreteraren Ivan Abrahams avslöjar för Sändaren att samfundet har ansökt om medlemskap.
- Jag har talat det senaste året med företrädare för GMC, och de har ansökt om medlemskap, säger Ivan.
GMC har dock sin första generalkonferens först i september, och Ivan Abrahams menar att det är lämpligt att ansökan behandlas efter den har genomförts.
- De har förståelse för vår inställning, och processen, säger han.

Arbetat med regler för mottagande av nya medlemmar

Under konferensen i Göteborg har delegaterna arbetat med de regler som styr mottagandet av nya medlemmar i WMC. I den nya skrivelsen betonas att nya medlemskyrkor måste erkänna andra medlemskyrkor fullt ut. Detta är en förändring som kommer i efterdyningarna av konflikten, då GMC anklagats för att baktala andra metodister, något som samfundet dock själv förnekar.

Fortfarande öppna sår

De sår som uppstått när församlingar lämnat UMC är fortfarande öppna och färska. Jean G. Hawxhurst är präst i UMC i Kentucky, där fler än hälften av församlingarna har gått över till GMC.
- Jag har varit i tjänst i 28 år, och några av dem som jag tjänat under denna tid har lämnat. Det är djupt smärtsamt, en spricka i Kristi kropp. Även om de lämnat kommer jag alltid att älska dem, säger hon.

Måste respektera andra medlemskyrkor

För UMC är frågan om GMC. Jean G. Hawxhurst har arbetat med ett uttalande som UMC:s biskopar gjort om nya medlemmar i WMC. I uttalande sägs att nya medlemskyrkor i WMC måste respektera andra kyrkor fullt ut.
- De måste erkänna andra kyrkor i gemenskapen som sanna kristna kyrkor och uttryck för metodism. Och de måste klargöra att de har nattvardsgemenskap med andra metodistiska kyrkor.
 

Behövs det någon form av försoningsprocess?
- Det är en bra fråga. Jag tror att när de ansöker så behövs ett samtal och att vi behöver erkänna varandra som sanna kyrkor, säger hon.
Ivan Abrahams kan inte se några egentliga hinder för att GMC ska kunna bli medlemmar. Han ger exempel på metodiska kyrkor som splittrats, men där båda kyrkorna idag är medlemmar i WMC. Han tror också att rådet kan rymma metodistkyrkor med olika syn på homosexualitet.

"Plats för alla runt bordet"

- Det finns plats för alla runt bordet, men det är viktigt att man erkänner varandra som sanna kristna.
Jean G. Hawxhurst håller med, men tror att såren kommer att ta tid att läka.
- Smärtan är djup på båda sidor. Jag hoppas det kan läkas snart, men det kan ta en generation, säger hon. 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA