Ny läsning. Vi har nu just lämnat böneveckan för kristen enhet där temat varit ”En stjärna i öster – vi kommer för att tillbe Kristus”, en tematik hämtad ur Matteusevangeliet 2: 1-12.
I söndags var det dessutom Bibelns dag, en dag som sätter fokus på att hjälpa människor att nås av Bibeln men också nå in i Bibeln.
Därför vill jag denna vecka passa på att uppmana och utmana till förnyad bibelläsning, till fördjupad förståelse av Guds ord.
Här är veckans perspektiv
Jag tänker mig Bibeln som en katedral. Där är högt i tak. Traditionen ekar mellan stenväggarna. Under golvet ligger kyrkans och statens män begravda, historien berättar. Liturgierna bär på människors längtan att bli äkta, att leva i Guds smak. Till detta stentempel är jag bjuden.
Med generationer före mig får jag spegla mitt liv i Abrahams, Moses och kung Davids liv. Jag får be med Hagar, Hannah och Maria. Jag får följa Jesus på vandringen kring Genesaret, resa med Paulus över havet till missionsfältet, stanna vid Golgata kulle, känna dofterna, ana spänningen, röras av orden som skrivits in i historien. Fader, förlåt dem. Moder, se din son. Det är fullbordat.
Människorna i Bibeln delar sin vandring med Gud med mig, och jag får höra Gud tala i åskan, i vinden, genom profeterna och lyssna till orden ur Jesu egen mun. Jag får smaka på bröden vid sjön, äta manna i öknen, dricka vatten vid Sykars brunn.
Helst vill jag läsa berättelsen. Som predikant får jag leva mig in i hur Matteus, Lukas, Paulus och de andra bygger sin predikan. Hur de mejslar fram den bild av sin tros vandring som deras erfarenhet kan förmedla. Och tilltalas av hur orden pekar mot Gud, och människans långa resa.
Jag läser kärnfulla satser som Lagens kärna är trohet, rättvisa och barmhärtighet. Matt 23:23. Godta varandra så som Kristus har godtagit er till Guds ära. Rom 15:7. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Joh 13:34. Jag får vandra med i de långa berättelserna, hur Gud går med sitt folk genom öknarna.
Och vandra med i lärjungagruppen. Tissla och tassla om hur Gud vill ha det.
Bibeln är min vandring med Gud. John Wesley sa: Jag vill vara mannen av en enda bok. Jag vill gärna säga detsamma. En enda bok – men också många. Det är 66 böcker, olika översättningar och parafraser.
Jag växte upp med citat från 1917 års översättning som de ”rätta formuleringarna”. Sedan kom NT81 och vi fick till exempel det som vi 30 år senare fortfarande kallar NYA Herrens bön. Så kom Bibel 2000 som blev den sista officiella bibelöversättningen i Sverige och framöver kommer vi leva med olika översättningar och parafraser sida vid sida. För bara någon månad sedan kom The Message som helbibel och 2026 planerar svenska Bibelsällskapet att en ny översättning av NT ska finnas färdig. Jag hoppas och tror att detta kan hjälpa oss att se nya perspektiv och finna nya anknytningspunkter som utmanar oss och hjälper oss vidare och djupare. Bibeln finns i dag översatt till drygt 700 språk vilket bara är ca 10 procent av de språk som talas i världen – det vill vi genom arbete tillsammans inom Svenska Bibelsällskapet vara med och ändra på.
Jag önskar att katedralen därmed kan öppnas för fler och jag önskar att vi kan låta samtalet leva om hur vi lever med Bibeln och hur vi där kan möta – i olika språkdräkt och förståelse – den Gud som älskar och som föder liv.
Lasse Svensson, kyrkoledare Equmeniakyrkan
lasse.svensson@equmeniakyrkan.se
John Wesley sa: Jag vill vara mannen av en enda bok. Jag vill gärna säga detsamma. En enda bok – men också många.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR