Vi är kristna läkare, sjuksköterskor, kuratorer och barnmorskor som med bestörtning ser lidandet i Gaza.
Som en del av det humanitära svaret på den desperata situationen som kriget och ett kollapsat sjukvårdssystem i Gaza har föranlett har Världshälsoorganisationen (WHO) skickat en förfrågan till Europakommissionen om medicinska evakueringar av några av de svårast sjuka och skadade patienterna till länder i EU. Flera EU-länder har bejakat denna förfrågan, vilket har möjliggjort för barn att få sjukvård som annars inte varit tillgänglig för dem.
Redo ta emot svårt sjuka barn
Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala och vårdbolaget Aleris har redan kommunicerat att de står redo att ta emot svårt sjuka barn från Gaza. Aleris har tagit emot patienter från krigets Ukraina, och säger att de kan göra detsamma för palestinska patienter.
Trots detta säger fortfarande sjukvårdsminister Acko Ankarberg att det inte är aktuellt för Sverige att facilitera sådana medicinska evakueringar.
Inom sjukvården utgår vi från läkareden att aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta. Vi ska alltid se till den som har störst behov. Den människosyn vi har som kristna inom våra respektive vårdyrken gör att vi måste stå upp för Sveriges ansvar och möjlighet att agera i denna mörka stund. Att agera för att i alla fall ett begränsat antal svårt sjuka eller skadade barn ska få tillgång till vård kan ses som en liten insats i relation till den enorma kris vi ser framför oss. Men vi vet vad en sjukvårdsinsats kan betyda för ett barn och dess anhöriga. Utöver de insatser Sverige bidrar med genom sitt humanitära stöd på plats, kan Sverige bistå med just detta för ett antal familjer med särskilt stort behov.
Skyddslösa barn
Vi är nu i adventstid, då vi förbereder oss för ankomsten av ett barn till vår värld. Vi kallar detta barn Immanuel, Gud med oss, där Gud kommer som ett skyddslöst barn in i en verklighet utanför trygghetens gränser. Denna tid är för oss ett tillfälle att även reflektera över vad vi kan göra för skyddslösa barn från Gaza, i behov av sjukvård, en början på väg tillbaka till ett tryggt liv och, kanske också, ett hopp om framtiden.
Ta kontakt med sjukvårdsministern
Vi ber samfundsledare från de kyrkosamfund som vi tillhör - Equmeniakyrkan, Pingst, Evangeliska frikyrkan, Svenska kyrkan, Evangeliska fosterlandsstiftelsen, Alliansmissionen och Vineyard - att höra våra röster. Vi ber er att ta kontakt med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson - enskilt eller tillsammans - och be henne att omvärdera det svar hon hittills gett om att inte ta emot medicinska evakueringar från patienter från Gaza.
I vårt upprop Kristen röst för Gazas barn samlar vi alla, både kristen sjukvårdspersonal och de med andra yrkesbakgrunder, som anser att Sverige bör spela en proaktiv roll i att låta barn från Gaza få vård - även i Sverige.
Sofia Magnusson, sjuksköterska och initiativtagare
Erik Svanberg, koordinator, biståndsarbetare och initiativtagare
Pekka Mellergård, Docent neurokirurgi
David Andersson, Barnsjuksköterska
Emilia Asp, Barnsjuksköterska
Elina Hardell, Läkare barnakuten
Amanda Hjalmarsson, Sjuksköterska vårdcentral
Josefin Vingren, Sjuksköterska
Malin Wallismo, Kurator psykiatri
Anna Davidsson, Sjuksköterska
Ulrica Wikner, Barnsjuksköterska
Arvid Svensson, Läkare kirurgi
Carina Olgrener Edsmyr, Sjuksköterskestudent
Margareta Bjenne, Barnmorska
Therese Lilja, Sjuksköterska
Katarina Löfgren, Sjuksköterska akuten
Johannah Carlsson, Sjuksköterska
Elisabeth Armfield, Sjuksköterska
KOMMENTARER