Svar på tal. När journalisten Anders Holmberg i SVT:s 30 minuter den 14 december ställer frågan till Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus om hur Jesu uppståndelse gick till får han svaret ”Det vet väl inte jag”.
Ett befriande svar för stora delar av kristenheten, lika befriande som Modéus lika självklara ”ja” på frågan om att tro på uppståndelsen, att Gud skapat världen och jungfrufödelsen. Det går att tro i betydelsen lita till, relatera till och vilja leva nära utan att blanda in vetenskapliga förklaringsmodeller och det är befriande att överlåta sig till mysteriet. Det finns saker som inte behöver och inte kan förklaras eller begripas. Modéus gav också resonemang kring frågan om Gud finns, varför ser det ut som det gör i Israel/Gaza, en evig filosofisk fråga som inte låter sig lösas på 30 minuter, men som människor lever med i alla tider.
Dagsaktuella frågor
Adventstidens starka bibeltexter förstärks genom dagsaktuella frågor. Som bibelbrukare har jag slagits över likheten mellan bibelns värld och vår tid när samtal och diskussion om gängkriminalitet, Sveriges bristande integration, krig och fred och hållbarhet fortsätter vara högt på agendan precis som det ska. Samtalen måste föras för att finna lösningar och i samtalet prövas goda och mindre goda förslag för en hållbar framtid.
Ingenting nytt under solen, står det i Predikarens andra kapitel. Mycket som sker nu har skett förr och de gudstroendes skara har fått vara såväl hoppets bärare som sanningssägande profeter genom tiderna, ibland till och med fysiskt bärande på tabernaklet, den flyttbara helgedomen som den judiska förbundsarken förvarades i under ökenvandringens tid. Tabernaklet enade det vandrande folket genom heta dagar och kyliga nätter. Det var en påtaglig helig vana som gav hopp även när hopplösheten lurade runt hörnet. Som mysteriet nattvarden, ett brutet bröd och delad kalk som förmedlar hopp. Kristus utgiven för dig.
Det är inte bara Jesu uppståndelse som är ett mysterium, utan även berättelserna om hur Jesus föds.
Det går också att hitta hoppets tecken i nyhetsflödet den senaste tiden. När 59,5 miljoner kronor kommer in till Musikhjälpen för att ingen ska behöva dö av hunger är det ett bevis på medmänsklighet. Att närmare 200 länder enas om ett historiskt klimatavtal i Dubai med möjliga steg för att klara 1,5-procentmålet är hoppfullt.
Påtagliga frågor
Strävan efter fred och harmoni, omsorg om de mest utsatta och hållbarhet är påtagliga frågor som kan kännas olösliga. Samtidigt är den strävan inte annorlunda än den beskrivning av verkligheten vi finner i bibeln flera århundranden före vår tideräknings början, så också vid tiden för Jesu födelse i ett ockuperat land. Det är inte bara Jesu uppståndelse som är ett mysterium, utan även berättelserna om hur Jesus föds.
Så låt dig drabbas av ett nyfött barn som föddes utanför värdshuset, lades i en krubba och får änglarna att sjunga, herdarna att förundras och Maria att begrunda. Mitt i vårt nu är budskapet detsamma. Våra böner finns hos barnen i världens stridszoner, bland annat i trakten av Betlehem.
Bära hopp till världen
Vårt ansvar är att bära hopp till världen, som ett tabernakel, ett mysterium. Hur det går till är inte det viktiga, om det ens är möjligt är inte heller viktigt. Nej, i centrum finns ett nyfött barn och änglarnas sång som ljuder från tid till annan; Var inte rädda, ett barn har fötts åt oss. Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt. Och Gud väljer varenda människa.
Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare
LÄGG TILL NY KOMMENTAR