Den pånyttfödde presidenten fyller 100 år

Jimmy Carter vårdas nu palliativt. Denna bild är från förra året, då han deltog i sin hustru Rosalynns begravning. Foto: AP Photo/Alex Brandon

Jimmy Carter är baptisten och söndagsskolläraren som blev världens mäktigaste man. Ändå var han kontroversiell bland amerikanska kristna.

När demokraten Jimmy Carter besegrade den republikanske presidentkandidaten Gerald Ford i valet 1976 blev han den förste president att kalla sig en ”born-again” (pånyttfödd) kristen. Det var en tydlig signal till väckelsekristna i USA som i början såg Jimmy Carter, en jordnötsodlare med begränsad politisk erfarenhet, som en av sina egna.

Carter var med i Playboy

Jimmy Carter är baptist och var då medlem i en församling som tillhörde Southern baptist convention. Initialt fick han stöd från pastorer i samfundet, som dock redan börjat röra sig i en mer konservativ riktning. I en kritisk bok ifrågasättes hans evangelikala äkthet, till exempel vad det gällde hans syn på Bibeln, hans liberala socialpolitik, och tillåtande inställning till abort och homosexuellas rättigheter. En intervju med Playboy fick inte heller hans aktier att stiga bland evangelikaler, enligt en längre artikel i Christianity Today. 

Men han fick ändå en stor andel av de evangelikala rösterna i valet 1976. Under hans presidentperiod urholkades dock det stödet, och många lade istället sin röst på republikanen Ronald Reagan 1980. Jimmy Carter fick bara fyra år som president, och blev kanske mer framgångsrik som ex-president än han var i Vita huset. 2002 tilldelades hans Nobels fredspris för sitt arbete för fred och mänskliga rättigheter.  

Kallar sig evangelikal

Efter att ha lämnat Vita huset fortsatte Carter att identifiera sig som en evangelikal kristen, och hans arbete genom Habitat for Humanity, en organisation som förbättrar boendet för utsatta människor, och hans undervisning i söndagsskolan vittnar om hans kristna grundsyn. I sina senare böcker beskriver han sin relation till Jesus som både personlig frälsare och ledstjärna.

Dock skiljer sig Carters tro på flera punkter från konservativ evangelikalism, speciellt när det gäller politiska frågor. Hans politiska och religiösa åsikter formades av den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Under 1960-talet var han medlem i en baptistförsamling i Georgia som inte tillät afro-amerikaner att bli medlemmar, ett förbud som inte upphävdes förrän 1976. Jimmy Carter var djupt kritisk till segregationen, men stannade kvar som medlem. Upplevelserna präglade honom djupt, och födde en önskan om att bidra till ett mer inkluderande samhälle. 

Jimmy Carter får nu palliativ vård, men enligt uppgift hoppas han leva så länge att han kan rösta på demokraten Kamala Harris i presidentvalet.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA