Biskopar: Nationalism oförenligt med kristen tro

Tracy S Malone och UMC:s biskopar fördömer nationalism i ny skrivelse. Foto: Marcus Gustafsson

I en gemensam skrivelse fördömer biskoparna inom United Methodist Church (UMC) nyligen kristen nationalism och betonade att ideologin står i direkt konflikt med Guds kärlek genom att sätta makt och kontroll framför kärlek och rättvisa.

- Inte Guds kärlek, menar biskop Tracy Malone, enligt Christian Post.

I en gemensam skrivelse fördömer ny biskoparna inom United Methodist Church (UMC) kristen nationalism och betonade att ideologin står i direkt konflikt med Guds kärlek, genom att sätta makt och kontroll framför kärlek och rättvisa.

Biskop Tracy S. Malone, som är ordförande för UMC biskopsråd, och nyligen intervjuades i Sändaren, uttryckte i skrivelsen oro över den växande polariseringen i samhällen och nationer. 

Utmanar Guds kärlek

"Nationalism är en politisk ideologi som utmanar Guds kärlek genom att ställa en grupps intressen mot andra," skrev hon enligt Christian Post i brevet, där biskoparna  kritiserade både kristen och sekulär nationalism.

Kristen nationalism, menade biskoparna, kräver att lagar, kultur och offentlig politik baseras på en förvrängd tolkning av evangeliet, där makt och kontroll sätts före kärlek. Därför, menade de, strider nationalism mot den kristna tron, då "vår kärlek till Gud alltid är knuten till kärleken till vår nästa, till en passion för rättvisa och förnyelsen av livet i världen."

Biskoparna pekade också på hur globala kriser som klimatförändringar, ekonomisk ojämlikhet och migration stärker dragningskraften till auktoritära ledare, som splittrar samhällen genom att sprida rädsla och fördomar. 

Varnande brev

"Denna miljö hotar inte bara det civila engagemanget utan främjar även politiskt våld och auktoritära styrelseformer med inslag av rasism, misogyni och främlingsfientlighet," varnade Malone i brevet.

Där framhöll biskoparna samtidigt sitt engagemang för den wesleyanska traditionen, som erkänner Guds suveräna auktoritet över skapelsen, och uppmanade metodister att bygga sin sociala medvetenhet på Bibeln, tradition, förnuft och erfarenhet. Detta, menade de, bör leda till strävan efter rättvisa och en starkare global gemenskap.

Reaktioner mot vänstern

I takt med att termen "kristen nationalism" blivit vanligare i debatten, har vissa konservativa grupper reagerat mot hur begreppet används. Christian Post framhåller som exempel den pensionerade kristne överstelöjtnanten Allen West som menar att kristen nationalism har vuxit fram för att "vänstern har skapat en egen religion" och kallat dem som inte håller med för extremister.

Enligt Baptist Joint Committee for Religious Liberty innebär kristen nationalism "en kulturell ram som idealiserar och förespråkar en sammansmältning av kristendom och amerikanskt civilt liv." 

Men biskoparna inom UMC var tydliga i sitt budskap: Kristen nationalism utmanar grundläggande värden i den kristna tron och står i skarp kontrast till kärleken till både Gud och medmänniskan.

 

Taggar:

USA Metodism
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA