Hyggesfritt ska göra skogen andligt hållbar

skog

Mindre trakthyggesbruk och mera hyggfritt i Svenska kyrkans skogar föreslår utredaren Göran Enander. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mindre fokus på ekonomi och ett större fokus på hållbarhet. Så föreslår utredaren Göran Enander att Svenska kyrkans skogar ska brukas i framtiden. Kostnad: 100 miljoner kronor per år.

Göran Enanders uppdrag har varit att föreslå hur förvaltningen av kyrkans skogar ska kunna bidra till social, ekologisk, ekonomisk och andlig hållbarhet. För att nå det målet måste en del omprioriteringar göras, anser han.
– Vi tar i utredningen ökad hänsyn till klimat och biologisk mångfald. Vi skapar en ny balanspunkt och gör en tydligare integrering av andlig och existentiell hållbarhet i resonemanget.

Formulering stryks i förslag

I dag står det i kyrkoordningen att förvaltningen av prästlönetillgångarna ska ge bästa möjliga avkastning. Den formuleringen stryks i Göran Enanders förslag. I stället heter det att prästlönetillgångarna ska förvaltas ”ändamålsenligt och resurseffektivt. Andlig, ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ska säkerställas i förvaltningen. ”
För skogsbruket innebär förslaget rent konkret att en större andel av skogen sätts av och skyddas från avverkning. I dag ska minst 10 procent av Svenska kyrkans skogsmark vara frivilliga avsättningar för bevara naturvärden. Enligt förslaget ska den arealen dubblas till 20 procent.

Snällare mot klimat och miljö

En tredjedel av skogsmarken ska brukas med metoder som är snällare mot klimat och miljö. Det är en långt större andel än i dag. I kyrkans skogar finns enbart vissa pilotprojekt med hyggesfria metoder som avverkning i mindre fyrkanter på ett område eller blädning där vissa äldre träd avverkas inom ett område medan resten av träden sparas. 
– Nu kanske en procent av skogen blädas. Så att ställa om kommer ta tid, för det här är något som byggs upp långsamt, säger Enander.
 

Göran Enander

”Vi tar i utredningen ökad hänsyn till klimat och biologisk mångfald”, säger Göran Enander. Foto: Mikael M Johansson

Göran Enander föreslår också att hälften av skogen som trakthyggesbrukas ska växa 20 procent över lägsta tillåtna avverkningsålder, eftersom skogen då binder mer koldioxid.
– Vi försöker ta död på myten att äldre skog inte fortsätter att binda kol. En annan myt är att det är bra för klimatet att avverka så mycket skog som möjligt. Men det visar sig att bara kanske 20 procent av det som avverkas går in i träprodukter och annat. Resten eldas eller blir papper som återvinns. 

Goda effekter

Åtgärderna i utredningen har som syfte att ge goda effekter både för biologisk mångfald och klimat, förklarar Göran Enander. Han menar att insatser för klimatet och för mångfalden inte måste ställas mot varandra.
– Det bästa sättet för att hantera biologisk mångfald är att skydda skog från avverkning. Det finns mycket forskning som visar detta. Men åtgärder för biologisk mångfald är också bra för klimatet, de ger mer motståndskraftig skog som bättre klarar stormar och torka.
Ett särskilt fokus i utredningen har varit de åtaganden som Svenska kyrkan lovat att göra efter ursäkten till samerna. Platser i skogen som är viktiga för den samiska andligheten föreslås skyddas helt från avverkning.

Samråd med berörd sameby

Om avverkning ska ske i ett renskötselområde måste det liksom i dag ske ett samråd med berörd sameby. Men utan samtycke från samebyn blir ingen avverkning. 
– När det gäller det hyggesfria så har Skogsstyrelsen föreslagit att staten ska gå före och ha 20–25 procent hyggesfritt. Nu tror jag inte att regeringen kommer nappa på det och det är klart att vi ligger lite högre där och högre när det gäller andelen frivilligt avsatt skog. 
Göran Enanders förslag skulle enligt utredningen innebära en minskad ekonomisk avkastning från skogsbruket på 100 miljoner kronor per år, jämfört med i dag. 
– Det är ungefär fyra promille av Svenska kyrkans totala omsättning så det tycker vi att man har råd med. 

Fakta: Svenska kyrkans skog

  • Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare¨
  • Produktiv skogsareal 406 519 hektar
    Varav:
    Trakthyggesbruk: 348 711 hektar
    Avsatt areal: 46 001 hektar
    Hyggesfri areal: 11 807 hektar

  • Trakthyggesbruk: det traditionella sättet att bruka skog, metoden ger kalhyggen.
  • Avsatt areal: skog som inte avverkas alls med syfte att skydda naturvärden.
  • Hyggesfritt skogsbruk: alternativa avverkningsmetoder som ska vara snällare mot klimatet och miljön och inte ger kalhyggen.

 

Kyrkans skogar tillhör ­prästlönetillgångarna. Dessa har medeltida ursprung och de skapades för att avlöna präster och förvaltas nu av stiften.

Utdelningsbar vinst från ­skogen (miljoner kronor):
2023: 514
2022: 474
2021: 368
2020: 298
2019: 337 

Källa: Svenska kyrkan

Taggar:

Skogsbruk

Matilda Ljungkvist

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA