Muslimska studieförbundet tvingas lägga ner

Anna Waara

"Vi utsätts för islamofobi. Vi är bara en i raden av muslimska organisationer som tvingats lägga ner", säger Anna Waara, Foto: Ibn Rushd

Folkbildningsrådets beslut att dra in det ekonomiska stödet till studieförbundet Ibn Rushd innebär att verksamheten nu läggs ner.

 

Ibn Rushd lägger ner sin verksamhet. Beslutet är ett resultat av Folkbildningsrådets beslut, i början av september, att från och med 2025 sluta finansiera Ibn Rushds studieförbundsverksamhet. Enligt ett pressmeddelande på Ibn Rushds sajt innebär detta att verksamheten inte kan fortsätta så som det gjort de senaste 15 åren. 

Saknar kapacitet

Folkbildningsrådet anser att Ibn Rushd inte klarar av att bedriva folkbildning, något studieförbundet menar är en svag anledning som bygger på en felaktig grund.

Kan det ligga något i Folkbildningsrådets beslut?

- Folkbildningsrådet bedömer att vi inte har kapacitet, det är i sig korrekt, säger Anna Waara, förbundschef för Ibn Rushd.

- Men orsaken är islamofobin som gjort att vi granskats mycket, det har tagit resurser och det har påverkat vår kapacitet.

Anna Waara menar att Ibn Rushd bara är en i raden av muslimska organisationer som tvingats lägga ner. 

- Det är oroväckande att Folkbildningsrådet ger efter för den mytbildning som drabbat oss under många år, istället för att motverka den, säger hon.

Ibn Rushd har överklagat

Studieförbundet menar att det alltid har klarat av kraven som ställts på studieförbund och alltid fått statsbidrag. Enligt Ibn Rushd har behandlingen av organisationen varit “ett avsteg från demokratiska och rättsliga principer”.

Förbundet har nu överklagat Folbildningsrådets beslut till förvaltningsrätten. 

“Ibn Rushd anser att de skäl som anförs i motivering till bristande kapacitet går utöver det granskande uppdrag som Folkbildningsrådet haft fram tills idag. Folkbildningsrådet sätter nu en ny praxis för folkbildningen, som präglas av subjektiva bedömningar, utökad kontroll och detaljstyrning.”, skriver Ibn Rushd i pressmeddelandet. 
 

Marina Nikolic

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA