Här samarbetar ­moské och synagoga

Malmö

En solig vårdag fick sexor från Hyllievångsskolan möjligheten att besöka Malmös synagoga. För de allra flesta var det första gången.  Foto: Markus Gustafsson

Många förknippar Malmö med konflikter. Men i ett skolprojekt visar kyrkan, moskén och synagogan hur de tre världsreligionerna kan samarbeta.

Man kan fortfarande se spåren efter protesterna inför Eurovisionsschlagerfinalen. Runtom i Malmö finns klotter till stöd för Palestina, och många har hängt den palestinska flaggan på sin balkong.

Men de svarta rubrikerna om motsättningar och hotfull stämning är inte hela sanningen, det finns också ett Malmö där man tror på gemenskap och samexistens. Ett exempel på detta är satsningen Abrahams tält, där femteklassare får besöka stadens synagoga, moskén Islamic Center och Kirsebergskyrkan.

Rundresan börjar i synagogan

Denna tisdag är det en av klasserna i Hyllievångsskolan som får göra rundresan, som börjar i synagogan. Byggnaden, som är uppförd i en orientalisk stil, har en särskild lockelse. Barnen är tysta och lyssnar uppmärksamt när guiden Felix Krausz Sjögren förklarar högtider, ritualer och klädedräkter.

Fredrik Sieradzki, talesperson för judiska församlingen, berättar för Sändaren att församlingen strävar efter att nå ut med kunskap till allmänheten, och där är Abrahams tält en viktig del. 

– I dag finns det ju de som tror att religionerna är mot varandra, men så är det ju inte. Vi har mycket gemensamt. Det finns ett symbolvärde i att vi kan visa att vi här står tillsammans, säger han.

För den judiska församlingen har det varit självklart att fortsätta med samarbetet även efter Hamas terrorattack. 

– Men en del lärare har nog blivit tveksamma att delta, när de sett hur arga somliga elever med rötter i Palestina är. Men vi har inte haft några problem med det, säger han.

Besök i Kirsebergskyrkan

Sedan fortsätter bussresan till Kirsebergskyrkan, som tillhör Svenska kyrkan, där prästen Martin Wessbrandt mycket koncentrerat berättar om ceremonier och symboler, och kristendomens kärna – Jesus. Här får barnen springa runt och upptäcka kyrkan, och smaka på icke-konsekrerade oblater.

 

Malmö

Varför behöver man fasta? I Islamic Center svarar Martin Wessbrandt, Jonida Vishkurti och Felix Krausz Sjögren på elevernas nyfikna frågor om de tre världsreligionerna.

I moskén håller Jonida Vishkurti i informationen, och här får barnen sitta ner på den mjuka bönemattan som täcker hela golvet. Förmiddagen avslutas med en frågestund i moskén, där Felix, Martin och Jonida tillsammans svarar på klassens frågor. Det märks att barnen tänkt igenom sina frågor i förväg, det handlar bland annat om varför man måste fasta och varför det finns tre olika religioner om de tror på samma Gud.

Imamen Roland Vishkurti är nöjd efteråt. 

– För oss är det inget nytt med samarbete, det har vi gjort i 40 år. Vi vill visa att vi är en del av det svenska samhället, oavsett bakgrund, säger han.

Är det särskilt viktigt att samarbeta när det finns spänningar? 
– Det är inte bara i Malmö utan polariseringen finns i hela världen, med rasism, högerextremism och populism. Men det påverkar inte vårt samarbete, vi har ett tydligt syfte med det vi gör.

Svenska kyrkans initiativ

Det var Svenska kyrkan i Malmö som 2020 tog initiativ till Abrahams tält. I dag arbetar församlingspedagogen Helena Eriksson med satsningen. Tanken har från början varit att underlätta för skolor att på ett enkelt sätt besöka synagogan, moskén och kyrkan under en förmiddag. 

– Men det finns också ett symbolvärde i att vi gör detta tillsammans. Målet är inte att visa att vi är likadana, utan att vi är tillsammans i våra olikheter, säger hon.

De vill inte importera konflikter från andra delar av världen till Malmö, men ibland påverkar dessa ändå eleverna. Vid ett tillfälle var det en elev som inte ville gå in i synagogan för att det varit för laddat. Men besöken blir oftast ett sätt att avdramatisera skillnaderna. 

– Jag tror det gör någonting att eleverna får komma innanför väggarna och träffa människorna där. Då blir det inte längre så konstigt, man ser likheterna.

Felix Krausz Sjögren -berättar om bönesjalen och andra speciella judiska kläder för eleverna.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne

Söndagsservice