Kommun drar in bidrag till Equmeniaförening

Hanna Ahlberg är kassör i Equmenia i Västerledskyrkan i Enköping. Efter kommunens indrag av bidrag tvingas Equmenia höja medlemsavgiften. Foto: Privat/Jagen51

Equmenia i Västerledskyrkan i Enköping är en av flera lokala föreningar som drabbats när kommuner drar ner på aktivitetsbidragen till religiösa organisationer. Besvikelsen över att inte längre ses som en resurs för samhället svider mer än den ekonomiska förlusten.

Carin Dernulf, generalsekreterare i Equmenia, skrev i förra numret av Sändaren om hur flera föreningar i landet fått besked om att de inte längre kommer att få bidrag från kommunerna för sitt arbete bland barn och unga. En av dem är Equmenia i Enköping.

– Vi har en dialog med kommunen om framtiden men i år kommer vi att bli utan bidrag. Efter att beslutet togs har vi haft överläggningar mellan kommunen och vår förening som tillsammans med Carin Dernulf haft samtal med Upplevelsenämnden här i Enköping, säger Hanna Ahlberg, som är kassör i föreningen.

Hon tycker ändå att man blivit positivt bemött och säger att föreningen strävar efter fortsatta samtal. Även om de kommunala bidragen har varit viktiga för föreningens verksamhet, så är pengarna inte det viktigaste.

– Vi får höja medlemsavgiften och försöka hitta andra sätt att finansiera verksamheten. Men det är tråkigt att kommunen inte ser värdet i det vi gör. Beslutet att bara ge bidrag till religiöst obundna organisationer är onyanserat. Vi söker inte bidrag för söndagsskola eller konfirmationsundervisning, utan till mer öppna verksamheter som scouter och minibrass.

Hanna Ahlberg anser att politikerna ”kastar ut barnet med badvattnet” när man fattar generella beslut och blir så vaksamma mot religiös extremism att man tackar nej till alla de goda insatser som görs utifrån kristen tro.

– Vi har en öppen verksamhet dit alla barn och ungdomar, oavsett tro och religion, är välkomna och där man också får tala om existentiella frågor. Kommunen borde se vad kyrkorna har att bidra med i stället för att nu stänga ute oss från det övriga barn- och ungdomsarbetet i kommunen.

Att en stark opinion kan förändra beslut är Göteborgs kommun ett exempel på. Kommunen exkluderade 2017 religiösa föreningar från föreningsstöd som uppmanades att revidera stadgar eller att på andra sätt tona ner det religiösa i sin framtoning. Efter ett intensivt påverkansarbete från bland annat lokala Equmeniaföreningar och från riksorganisationen, ändrade sig kommunstyrelsen.

– Vi tror att Equmenia spelar en viktig roll för barn och unga, men också för samhället i stort. Samtalet med kommunen borde mer handla om vad vi kan göra tillsammans än att man som nu försvårar vår önskan att vara en resurs i samhället, säger Hanna Ahlberg.

Sändaren har sökt Enköpings kommun för en kommentar, men utan resultat.

Christina Larsson

christina.larsson@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne

Söndagsservice