Att Karin Wiborn kommit ut som Vänsterpartist oroar debattskribenten.Foto: Marcus Gustafsson
Som medlem i St Peters församling i Stockholm är jag numera en bekymrad medlem i Equmeniakyrkan.
Jag vill ge min syn på vår nya samfundsledare Karin Wiborns uttalande i tidningen Dagen om hennes politiska hemvist. Det är nu offentligt att Wiborn är Vänsterpartist, om än bara passiv medlem. Det gör mig ändå orolig.
Det är olyckligt att blanda in partipolitik i kyrkligt ledarskap. På samma sätt som det är olyckligt att kyrkor i Sverige stödjer Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna, eller när pastorer i USA tar ställning för Donald Trump eller Kamala Harris, så riskerar det att göra kyrkans egna politiska budskap och engagemang sekundära. En kristen församling ska vara en plats där alla är välkomna, oavsett vad man röstar på. När ett kyrkosamfund eller dess ledare förknippas med ett specifikt parti eller politiskt program, riskerar den att alienera medlemmar som inte delar de dominerande åsikterna. Detta kan leda till splittring och minskat engagemang inom församlingen.
Universellt budskap
I Bibeln finner vi ett budskap som är universellt och som därför gäller alla människor. Som Jesus gjorde ska kyrkan formulera relevanta politiska politiska visioner och förändringar med utgångspunkt i kärlek, hopp och försoning. Om kyrkan däremot blir förknippad med ett specifikt politiskt parti, riskerar den att förlora sin trovärdighet. Detta kan i sin tur leda till att människor som inte delar den politiska åsikten känner sig mindre välkomna och mindre benägna att engagera sig i kyrkans arbete.
Det är svårt för mig att inte lägga ett tolkningsraster av Karins partipolitiska tillhörighet över andra uttalanden som kommer från henne eller andra personer jag inte känner i Equmeniakyrkans ledning om allt från försvar till jämställdhet och miljö. Var kommer inspirationen från? Är det Bibeln eller Vänsterpartiets partiprogram?
Extra bekymrande historia
Just Vänsterpartiet har en extra bekymrande historia när det kommer till att stå upp för kristna värden. På många håll i världen har Vänsterpartiets samarbetspartier de senaste hundra åren förtryckt kristna och oliktänkande. I länder som Sovjetunionen, Kina och Kuba har kommunistiska regimer aktivt förföljt kristna och försökt undertrycka evangeliet. Detta är en historia som inte kan ignoreras. Och bara under den senaste tiden har företrädare för Vänsterpartiet blivit påträffade med att ge uttryck för grov antisemitism.
Ofta i konflikt med kristna värden
Vänsterpartiets ideologi är ofta i konflikt med kristna värden. Kristendomen är byggd på tron på en personlig Gud, medan många vänsterideologier är ateistiska och ser kristendom som ett hinder för framsteg. Sådana skillnader skapar en fundamentalt annorlunda syn på världen och människans ansvar i samhället.
Politiskt gräsrotsengagerad
Jag själv är politiskt gräsrotsengagerad i ett annat parti samtidigt som jag är engagerad i min församling. För mig är mina partipolitiska uppdrag oförenliga med företrädaransvar för Equmeniakyrkan eller min egen församling. Det är viktigt att grundläggande skilja på det partipolitiska engagemanget och uppdrag som företrädare för en kyrka eller församling. I sådana uppdrag har man ett ansvar att representera alla medlemmar, oavsett deras politiska åsikter och tillhörighet. Detta innebär att man måste vara neutral och inte låta sitt personliga politiska engagemang eller preferenser påverka sitt arbete inom kyrkan. Genom att Karin Wiborn deklarerat sin partipolitiska hemvist öppnar hon för den risken.
Equmeniakyrkan ska vara en plats där alla är välkomna, oavsett politisk åsikt och engagemang. Jag hoppas att Karin Wiborn och kyrkostyrelsen kommer att reflektera över detta och att hon kommer att arbeta för att skapa en kyrka där alla känner sig välkomna och respekterade, oavsett politiska åsikter. Detta innebär antagligen att Wiborn måste lämna sitt partipolitiska medlemskap.
Jonatan Hedin
Medlem i St Peters församling, Stockholm
LÄGG TILL NY KOMMENTAR